Παραπέμπεται σε Προανακριτική ο Παπακωνσταντίνου – Δεν «ενοχλούνται» Βενιζέλος, Παπανδρέου, Παπαδήμος από το αποτέλεσμα
Παραπέμπεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων σχετικά με τη Λίστα Λαγκάρντ. Αυτή ήταν η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής μετά από μια συνεδρίαση θρίλερ που διήρκησε 16 ώρες.
Συγκεκριμένα, 256 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση των κομμμάτων της συγκυβέρνησης, με την οποία παραπέμπεται ο κ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.
Το επόμενο βήμα είναι να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή, που θα αποτελείται από 15 μέλη, ενώ πρέπει να έχει παραδώσει το πόρισμά της έως τις 25 Φεβρουαρίου.
Αναλυτικά το αποτέλεσμα είχε ως εξής:
Για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ψήφισαν 294 βουλευτές: Έγκυρα 286, 3 Λευκά και 5 άκυρα
Για να παραπεμφθεί με βάση την πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ: Υπέρ ψήφισαν 265 βουλευτές, Κατά 6, Παρών 3
Για να παραπεμφθεί για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ 129 βουλευτές, Κατά 26, Παρών 4
Για να παραπεμφθεί για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής: Υπέρ 110 βουλευτές, Κατά 28, Παρών 3
Για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ψήφισαν 225 βουλευτές, έγκυρά 154, άκυρα 15 και λευκά 56
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε: Υπέρ 124, Κατά 24, Παρών 2
Η πρόταση των των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής: Υπέρ 104, Κατά 23, Παρών 1
Για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ψήφισαν 224 βουλευτές, έγκυρα 107, άκυρα 14, Λευκά 103
Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής έλαβε : Υπέρ 80, Κατά 19, Παρών 8
Για τον κ. Λουκά Παπαδήμο ψήφισαν 221 βουλευτές
Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής έλαβε: Υπέρ 63, Κατά 34, Παρών 6
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Είχε προηγηθεί ένας ακόμη γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το Προεδρείο της Βουλής, καθώς τα ψηφοδέλτια που μοιράστηκαν είχαν κάτω από το κάθε όνομα τις προτάσεις των κομμάτων -τρείς για τον κ. Παπακωνσταντίνου και δυο για τον κ. Βενιζέλο. Όπως υποστήριξαν, με τον τρόπο αυτό ενώ στην αρχή της συνεδρίασης τα κόμματα ομοφώνησαν να υπάρχουν τέσσερις κάλπες με τέσσερα ψηφοδέλτια ανά πρόσωπο και με τα αδικήματα, τελικώς οι βουλευτές καλούντο να ψηφίσουν κατά πρόταση. Χρειάστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης να διακόψει την συνεδρίαση πάνω από 45΄ για να διαβουλευθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ήταν ότι με τον τρόπο που προτάθηκε υπήρχε ο κίνδυνος να μην προκύψει η απαραίτητη πλειοψηφία (απαιτούνται 151 ψήφοι για να παραπεμφθεί κάποιος σε προανακριτική επιτροπή), ενώ το Προεδρείο επέμεινε ότι απλώς οι τρεις προτάσεις των κομμάτων ήταν καταχωρημένες σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο (στην περίπτωση του κ. Παπακωνσταντίνου), όπως και οι δυο προτάσεις για τον κ. Βενιζέλο και ο κάθε βουλευτής είχε το δικαίωμα να ψηφίσει είτε μια από αυτές είτε και όλες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης επέμεινε σε άλλη πρόταση και συγκεκριμένα ζήτησε να τυπωθούν άλλα ψηφοδέλτια ανά πρόσωπο με τα αδικήματα τα οποία θα επέλεγε ο βουλευτής κατά την κρίση του. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένος τονίζοντας ότι τα ψηφοδέλτια που ετοίμασε το Προεδρείο «δεν έχουν τις κατηγορίες ανά πρόσωπο, περιγράφοντας επακριβώς τα αδικήματα». Όπως είπε «βρέθηκε ένας τρόπος προκειμένου η κυβέρνηση να προσπαθήσει να αποφύγει την παραπομπή προσώπων με συγκεκριμένα αδικήματα». Ενώ από το ΚΚΕ ο κ. Σπ. Χαλβατζής δήλωσε ότι «εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε προτείνει να υπάρχει πρόσωπο και όλες οι κατηγορίες και κάθε βουλευτής θα μπορούσε να τοποθετηθεί», επισημαίνοντας ότι ενώ με την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε συναίνεση, αλλά «στην πορεία άλλαξαν τα πράγματα». Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης διαβεβαίωσε τα κόμματα ότι «δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα» και ότι το Προεδρείο προχώρησε με την σύμφωνη γνώμη και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Τελικώς, δι’ εγέρσεως η πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί η ψηφοφορία με τα ψηφοδέλτια που είχε προετοιμάσει το Προεδρείο, ένα για κάθε πρόσωπο και από κάτω οι όποιες προτάσεις είχαν υποβληθεί.