Παραιτήθηκε αιφνιδίως ο προέδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία για τις τράπεζες λόγω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίσής τους
Την παραίτηση του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπέβαλε ο πρόεδρός του, Πολ Κόστερ, ο οποίος είχε αναλάβει πρόσφατα τα καθήκοντα του. O Ολλανδός Koster επικαλείται προσωπικούς λόγους με το επιχείρημα ότι τόσο η οικογένεια του όσο και οι δραστηριότητες του στο Dubai δεν του επιτρέπουν να έχει συχνή παρουσία στο ΤΧΣ. Το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στο υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η τοποθέτησή του που έλαβε χώρα τον περασμένο Ιανουάριο ήταν ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα η τρόικα και η ηγεσία του υπουργείο οικονομικών ως προέκτασή της. Είχε, άλλωστε, δημιουργηθεί μείζον θέμα από τις αποφάσεις να στελεχωθεί το ΤΧΣ με πρόσωπα τα οποία δεν ήταν καν προτεινόμενα από την αρμόδια επιτροπή, διατηρώντας μάλιστα αδικαιολόγητα υψηλές αμοιβές για έργο το οποίο ούτως ή άλλως αμφισβητείται από πολλούς.
Το θέμα είχε φέρει στην επιφάνεια η εφημερίδα Ελευθεροτυπία πριν από έναν περίπου μήνα (4/2/2013), αποκαλύπτοντας ότι ο Koster είχε οριστεί πρόεδρος με ετήσια αμοιβή ύψους 185.000 ευρώ. Η ανακοίνωση του ονόματος του νέου επικεφαλής του ΤΧΣ από τις πρώτες ώρες είχε προκαλέσει εκνευρισμό στους κόλπους των Ελλήνων τραπεζιτών. Σύμφωνα και πάλι με την Ελευθεροτυπία (31/1/2013), έμπειρη πηγή υποστήριζε πως η τρόικα, ειδικότερα η γερμανική πλευρά, δεν τρέφει και τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό κατεστημένο, πεποίθηση που ενισχύθηκε από τον διορισμό ενός ακραιφνούς εκπροσώπου-τοποτηρητή του «βερολινέζικου μετώπου».
Η θέση του επικεφαλής του ΤΧΣ θεωρείται νευρλαγική. Ως εκ τούτου, η παραίτησή του προκαλεί κυβερνητική αναταραχή, δεδομένης και της τρέχουσας χρονικής συγκυρίας, κατά την οποία εξελίσσεται η περιβόητη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θεωρείται κομβική σε σχέση με την γενική οικονομική αναδιάρθρωση.