Ας περιηγηθούμε στον παγκόσμιο χάρτη των δισεκατομμυριούχων
Ένα πρώτο και προφανές συμπέρασμα, όπως τονίζουν και οι δημιουργοί του χάρτη, είναι ο μεγάλος αριθμός των δισεκατομμυριούχων που βλέπουμε στις ΗΠΑ, που σε ποσοστό μεταφράζεται στο 30,3% παγκοσμίως. Η δε πηγή του πλούτου τους είναι κυρίως από κληρονομιές και από την ίδρυση εταιρειών ενώ μόλις το 3,8% αντιστοιχεί σε παραγωγή πλούτου από πολιτικές διασυνδέσεις.
Κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως πχ. τη Ρωσία με το 6,2% των δισεκατομμυριούχων του κόσμου και όπου το 64% έκανε τις περιουσίες του με τη βοήθεια πολιτικών διασυνδέσεων και πόρων.
Στη δε περίπτωση της Ελλάδας είναι εμφανές πως η πλειοψηφία των δισεκατομμυριούχων απέκτησαν τις περιουσίας τους μέσω κληρονομιών και η δεύτερη μεγαλύτερη και σχεδόν μοναδική παραγωγή πλούτου είναι οι…πολιτικές διασυνδέσεις. Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση τα ποσοστά είναι 66,7% και 33,3% αντίστοιχα.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει σήμερα 200 δισεκατομμυριούχους που στην πλειοψηφία τους έκαναν τις περιουσίες τους ιδρύοντας επιχειρήσεις είτε ως υψηλόβαθμα στελέχη (40,1% και 25%) και προφανώς εξαιτίας της κομμουνιστικής αντίληψης για την ιδιοκτησία μόλις ένα 2% κληρονόμησε τα δισεκατομμύριά του.