Ποια ελληνικά προϊόντα έγιναν ΠΟΠ και ετοιμάζονται για μαζικές εξαγωγές
Μεγάλη εμπορική έξοδο στο εξωτερικό ετοιμάζεται να κάνει η Ελλάδα μέσω των 101 προϊόντων που έλαβαν ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΟΠ). Μάλιστα, πρόκειται για άγνωστα μέχρι πρότινος στις ξένες αγορές, όπως το κασέρι, η γραβιέρα Νάξου, το Κρητικό Παξιμάδι, τα μήλα Ζαγοράς, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, και τα φασόλια Πρεσπών.
Η απόφαση, όπως σημειώνει και το Βήμα, έγινε γνωστή στη διάρκεια σχετικής χθεσινής εκδήλωσης, παρουσία των Κοινοτικών Επιτρόπων Γεωργίας κ.Ντάσιαν Τσιόλος και Αλιείας κυρίας Μαρίας Δαμανάκη. Με αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 5η θέση της Ε. Ε από την 7η πέρυσι, πίσω μόνο από Ιταλία (261), Γαλλία (208), Ισπανία (173) και Πορτογαλία (123).
Να σημειωθεί πως εκκρεμούν ακόμα, στις ευρωπαικές υπηρεσίες, αιτήματα για 4 ακόμη προϊόντα. Πρόκειται για τη σταφίδα σουλτανίνας Κρήτης, το ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, το επίσης ελαιόλαδο Σητεία Κρήτης, και τα φασόλια γίγαντες – ελέφαντες Καστοριάς. Ισως λοιπόν σε λίγους μήνες τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα να αριθμούν συνολικά 105 ή και περισσότερα.
«Πηγαίνετε πάρα πολύ γρήγορα. Αν καθυστερούσε λίγο καιρό ακόμη η σημερινή εκδήλωση, ίσως να είχαμε 110 ή και 150 προϊόντα ΠΟΠ από την Ελλάδα», είπε χαριτολογώντας ο Επίτροπος σε θέματα Γεωργίας Ντάσιαν Τσιόλος.
Οπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο τρέχον εξάμηνο η ελληνική προεδρία θα προωθήσει την κατοχύρωση και άλλων σημάτων πανευρωπαϊκά, και συγκεκριμένα για τα παραδοσιακά, νησιωτικά και ορεινά προϊόντα, καθώς και για τα βιολογικής παραγωγής, κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν πολλά υποψήφια ελληνικά είδη.
«Είναι απορίας άξιον πως μια κατεξοχήν θαλάσσια χώρα, σαν την Ελλάδα, δεν έχει καταχωρήσει ως προϊόν γεωγραφικής προέλευσης παρά μόνο ένα προϊόν της θάλασσας, το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, όταν υπάρχουν τόσα πολλά και ξεχωριστά προϊόντα όπως το Σημιακό γαριδάκι, η σαρδέλα Καλλονής, ο τόνος Αλοννήσου ή το γαριδάκι Θερμαϊκού» σχολίασε από την πλευρά της η Επίτροπος Αλιείας κυρία Δαμανάκη.