Battery-future ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιο είναι το μέλλον της μπαταρίας;


Φαίνεται πως δεν έχουν τέλος οι έρευνες για την δημιουργία ασφαλέστερων και αποδοτικότερων μπαταριών, παρότι πολλές φορές η διαφορά φιλοσοφίας και κατεύθυνσης είναι έντονη. Κάποιες, μάλιστα, είναι εντελώς αντίθετες και ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι δύο πρόσφατες έρευνες του MIT και του Harvard.

Ξεκινώντας από την πρώτη, η ομάδα του MIT θεωρεί ότι η λύση θα δοθεί με μπαταρίες ιόντων λιθίου που δεν θα περιλαμβάνουν υγρούς ηλεκτρολύτες, έτσι ώστε να βρίσκονται εξολοκλήρου σε στερεά κατάσταση και να προσφέρουν μεγαλύτερη χωρητικότητα, σταθερότητα και απόδοση. Μια συνηθισμένη μπαταρία ιόντων λιθίου αποτελείται από δύο στερεά ηλεκτρόδια διαχωριζόμενα από πολυμερή μεμβράνη που έχει διαχυθεί με ηλεκτρολύτη σε υγρή μορφή ή σε γέλη (gel). Μελετώντας τις μηχανικές ιδιότητες των σουλφιδίων του λιθίου, οι ερευνητές κατέληξαν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τον υγρό ηλεκτρολύτη, αρκεί να βρεθεί το κρίσιμο σημείο πίεσης μέχρι το οποίο θα αντέξουν από ραγίσματα και άλλες φθορές. Επάνω σε αυτήν την φιλοσοφία συνεχίζονται οι έρευνες για μια μπαταρία που δεν θα περιλαμβάνει υγρά μέρη.

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές του Harvard παρουσίασαν μια πρωτότυπη τεχνολογία για μια “ρευστή μπαταρία” που βασίζεται σε οργανικά μόρια μέσα σε υγρό διάλυμα ουδέτερου pH. Η ομάδα τροποποίησε τη δομή των μορίων που βρίσκονται στα διαλύματα των ηλεκτρολυτών έτσι ώστε να γίνουν υδατοδιαλυτά, με αποτέλεσμα οι μπαταρίες να γίνουν μη-τοξικές και εξαιρετικά οικονομικότερες για μαζική παραγωγή. Παράλληλα, η διάρκεια ζωής εκτοξεύεται στα 10 χρόνια, αφού παρατήρησαν υποβάθμιση μόλις 1% για κάθε 1000 κύκλους φόρτισης.

Για να είμαστε, όμως, δίκαιοι στην θεωρία όλα ακούγονται πολύ ωραία και ελπιδοφόρα, αλλά στην πράξη δεν βλέπουμε και πολλά πράγματα να γίνονται…

 

OloiGiaOlous (M.M)


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.