Sexual-Intimacy-e1358523264582 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποιος ο ρόλος της οικειότητας σε μία σχέση;


Καταρχάς, τι αποκαλούμε «οικειότητα στη σχέση»;

Σύμφωνα με την τριαδική θεωρία του Sternberg τα τρία συστατικά Πάθος-Οικειότητα-Δέσμευση συνθέτουν την ολοκληρωμένη αγάπη σε ένα ζευγάρι, δημιουργώντας ένα τρίγωνο.

Οικειότητα – της οποίας χαρακτηριστικό είναι η σταθερότητα – είναι η απόκτηση της εμπιστοσύνης και άνεσης ανάμεσα στο ζευγάρι, φυσικά χωρίς κρυμμένα συναισθήματα. Τα μέλη της σχέσης που έχουν πλέον οικειότητα μπορούν να απολαμβάνουν με ζεστασιά, αμεσότητα και ειλικρίνεια τη σχέση τους, χωρίς καμία αναστολή! Όσο περνάει ο καιρός, όσο πιο καλά καταφέρουμε να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον, σωματικά και ψυχικά, τόσο μεγαλώνει η αλληλοκατανόηση, η κατάθεση ψυχής και συναισθημάτων και κατά συνέπεια η «οικειότητα».

Οι στιγμές της οικειότητας που μοιραζόμαστε δεν μας φέρνουν μόνο ευτυχία, αλλά μπορούν να διατηρήσουν μία σχέση όταν αυτή περνά από διάφορα εμπόδια. Είναι ένα βαθύτερο στάδιο στη σχέση, όπου έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε ο ένας για τον άλλο ακόμα και τα πιο απόκρυφα σημεία. Ξέρουμε την προσωπικότητα του ανθρώπου που είναι δίπλα μας, τις αντιδράσεις του, τα συναισθήματά του, τον τρόπο που σκέφτεται.

Οι «εξετάσεις» του πρώτου καιρού έχουν περάσει κι έτσι δεν χρειάζεται να προσποιούμαστε ότι δεν έχουμε ελαττώματα και να δείχνουμε τον τέλειο εαυτό μας, όπως τον πρώτο καιρό της σχέσης. Οι εξοικειωμένοι μεταξύ τους άνθρωποι στηρίζονται ο ένας στον άλλο, βέβαιοι ότι δεν θα απογοητευθούν από την συμπεριφορά του συντρόφου, δείχνουν αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό. Συχνά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα ο ένας του άλλου χωρίς να ανταλλάξουν λέξη!

Κάποιες φορές όμως, η οικειότητα γίνεται μεγάλο εμπόδιο στη σχέση και μπορεί ακόμα και να οδηγήσει στη λήξη της. Τι γίνεται όταν αρχίζεις να νιώθεις ότι κοιμάσαι δίπλα στον «κολλητό σου» και όχι στον ερωτικό σου σύντροφο ή όταν αισθάνεσαι ότι η ερωτική έλξη έχει χαθεί;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος με την έννοια της οικειότητας είναι να ταυτιστεί με το «δεδομένο». Μερικές φορές αισθανόμαστε τόση μεγάλη ασφάλεια με το «οικείο» πρόσωπο που αρχίζουμε να το νιώθουμε ως δεδομένο οτιδήποτε και να συμβεί. Και τότε εγκαταλείπουμε την προσπάθεια του να κρατήσουμε την σχέση ζωντανή και το σπίρτο του έρωτα και του πάθους αναμμένο.
Η οικειότητα συνοδεύεται από την ρουτίνα και το αναμενόμενο. Πολλές φορές οι γυναίκες αμελούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, για παράδειγμα, όπως όταν έκαναν στην αρχή της σχέσης, γιατί «δεν είναι ξένος» ο σύντροφός τους, όπως πολλές περιγράφουν.

Ποια είναι, λοιπόν, η χρυσή τομή στη σχέση; Η απόκτηση της οικειότητας και της άνεσης αλλά χωρίς να εξαφανιστεί η προσπάθεια της αναζωπύρωσης του πάθους. Προσθέστε κάτι ξαφνικό και μη αναμενόμενο μέσα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του οικείου!

Μην παρασύρεστε από την ρουτίνα, μην ξεχνιέστε. Βάλτε στην καθημερινότητά σας μικρές πινελιές, εκπλήξεις, πράξεις που δεν θα οδηγήσουν την σχέση σε τέλμα.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.