spiti-thermansi ΜΑΘΕ ΠΩΣ

Πώς να ζεστάνετε το δωμάτιό σας με 15 λεπτά (cents) την ημέρα


Του Γιάννη Σπάθα

Θέλετε να κόψετε τα κόστη του ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά όσο πλησιάζει ο χειμώνας φαντάζομαι σκέφτεστε και ανησυχείτε για τη θέρμανση, το ρεύμα κλπ. Η κρίση πιστεύω είναι ένας πολύ καλός λόγος για να αναζητάμε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και πιο οικονομικές. Ο παρακάτω τρόπος είναι αρκετά εφευρετικός, οικονομικός και θα μπορούσαμε να πούμε και εντυπωσιακός.

Ο δημοσιογράφος και Youtuber Dylan Winter δημιούργησε ένα θερμαστή που έφτιαξε μόνος του χρησιμοποιώντας ρεσό μέσα σε ταψάκι ψωμιού καλυπτόμενο από δύο κεραμικές γλάστρες για λουλούδια. Αυτό το δημιουργικό σύστημα είναι βασισμένο στις φυσικές αρχές μεταφοράς θερμότητας με συναγωγή, σύμφωνα με τον Winter, μπορεί να θερμαίνει το σπίτι του γύρω στις 8 ώρες την ημέρα. Στο κανάλι του στο youtube Keep Turning Left δείχνει πως λειτουργεί αυτή η μέθοδος.

Πρώτα τα ρεσό μπαίνουνε μέσα στο ταψάκι του ψωμιού και μετά από πάνω το καλύπτει με δύο αναποδογυρισμένες κεραμικές γλάστρες. Η τρύπα στη πρώτη αναποδογυρισμένη γλάστρα καλύπτεται με το μεταλλικό περίσσευμα από ένα ρεσό. Τότε η γλάστρα καλύπτεται από μια μεγαλύτερη γλάστρα όπου η τρύπα της μένει ακάλυπτη.

Το σύστημα αυτό λειτουργεί γιατί τα κεριά παράγουν αέρα γεμάτο από ζεστά μόρια τα οποία εγκλωβίζονται και οδηγούνται μέσα στις γλάστρες. Σαν καυτά μόρια είναι πιο ελαφριά από τον αέρα και ανεβαίνουν στις πιο κρύες περιοχές της κατασκευής. Μετά ο κρύος αέρας πέφτει στις ζεστές περιοχές της κατασκευής και έτσι δημιουργείτε το σύστημα συναγωγής, τότε η θερμότητα μεταφέρεται από τη μία γλάστρα στην άλλη και μετά έξω από τη τρύπα.

Αυτή η κατασκευή δεν χρειάζεται μεγάλη επένδυση καθώς μόνο με 1 ευρώ μπορούμε να εξοπλιστούμε, από διάφορα καταστήματα, με 100 ρεσό. Επίσης χρειάζεται ένα απλό ταψάκι ψωμιού, η κέικ και δύο κεραμικές γλάστρες. Στο βίντεο παρακάτω θα δείτε πως ακριβώς στήνει αυτό το σύστημα θέρμανσης.

 


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.