Πώς θα εντάξετε το βρώσιμο χρυσάφι στα γεύματά σας
Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Χαρίζει ενέργεια στους μυς, οξυδέρκεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η συστηματική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Από αρχαιοτάτων χρόνων είχε καθιερωθεί στις συνειδήσεις μας σαν φάρμακο, καθώς συχνά πυκνά ο Ιπποκράτης και άλλοι γιατροί το συνιστούσαν σε πολλές περιπτώσεις . Στις μέρες μας, αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ” έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού. Ιδίως, μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες, όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία.
Πληροφορίες ,που όχι μόνο είναι γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και θεμελιωμένες σε επιστημονικές κρίσεις . Έτσι, διερευνώντας το ζήτημα της λειτουργίας του μελιού τόσο ως τροφή όσο και φάρμακο, ένας γερμανός χημικός ,ο Duisberg το 1967 κατέληξε στις κάτωθι διαπιστώσεις.
*Το μέλι μας εξοπλίζει σημαντικά κατά της κοπώσεως. Διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της οστεοποίησης.
* Θεραπεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά.
* Αναφορικά με την εξωτερική χρήση επουλώνει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις. Επίσης, είθισται να χρησιμοποιείται και για μάσκες ομορφιάς προς καταπολέμηση της ακμής, που επιτυγχάνεται μέσω των αντιβακρηριδιακών ιδιοτήτων του χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που περιέχει. Το μέλι, λοιπόν, είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.
Γι’ αυτούς τους λόγους φρόνιμο θα ήταν να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Να μερικές διαφορετικές και φρέσκες ιδέες για κάθε γεύμα:
* Πρωινό: Σε μία φέτα ψωμί- οποιουδήποτε είδους της αρεσκείας σας- βάλτε τριμμένη γραβιέρα Κρήτης, περίπου 30γρ. και ψήστε τη στο φούρνο για λίγα λεπτά ώσπου να λιώσει η γραβιέρα. Κατόπιν, βγάλτε τη και απλώστε πάνω μια κουταλιά του γλυκού μέλι. Μέσα σε λίγα λεπτά θα’ χετε το νοστιμότερο πρωινό, αρκετό για να σας γεμίσει με ενέργεια αρκετές ώρες!
* Μεσημεριανό: Έχετε βαρεθεί όλο τα ίδια και τα ίδια στις σαλάτες σας; Ιδού μια ενδιαφέρουσα πρόταση για ένα γρήγορο ντρέσινγκ που θα ηδονίσει τον ουρανίσκο σας! Σ’ ένα μπολάκι βάζουμε 3 κουτ.σούπας μουστάρδα, 1κουτ.σούπας μέλι, λίγες σταγόνες ξύδι, αλάτι-πιπέρι, καβουρδισμένο σουσάμι, ξηρούς καρπούς αρεσκείας σας(λ.χ. καρύδια, φυστίκι Αιγίνης) και για τους πιο τολμηρούς λίγες σταφιδες ή ρόδι!
* Βραδινό: Last but not least, αναφορικά με την πορεία του γευστικού ταξιδιού μας ένα χορταστικό και πλούσιο σε γεύση γεύμα. Σ’ ένα βαθύ πιάτο κόβουμε μία μπανάνα, ένα μήλο και όποιο άλλο φρούτο θέλουμε..Απλώνουμε 11/2 κουτ.γλυκόυ μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα. Το στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά είναι η προσθήκη ενός βρεγμένου παξιμαδιού σε κομματάκια!
Ορίστε λοιπόν κάποιες εύκολες, γρήγορες και οικονομικές λύσεις ώστε να εντάξουμε το μέλι στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να επωφεληθούμε από τα ευεργετήματά του!
Επιμέλεια: Βίβιαν Μελικόκη
oloigiaolous.gr