Fotolia_454192_Subscription_XL_s_398_399 ΜΑΘΕ ΠΩΣ

«Ανακαλωδιώστε» το μυαλό σας και πάρτε πίσω την αυτοπεποίθησή σας


Του Γιάννη Σπάθα

Τα Μάντρας αποτελούν μια φράση η ένα σύμπλεγμα λέξεων η ήχων που επαναλαμβάνουμε για να καθοδηγήσουμε τη ζωή μας και να ανακαλωδιώσουμε το μυαλό μας σε διαφορετικό μοτίβο σκέψης. Όλοι μας έχουμε μάντρας που επαναλαμβάνουμε συχνά είτε το κάνουμε συνειδητά είτε όχι. Τους τελευταίους δύο μήνες έχω βαρεθεί τα μάντρα που έρχονταν στο μυαλό μου. Δεν ήταν συνειδητά καλλιεργήσιμα και πραγματικά ένιωθα ότι με βύθιζαν, δεν μπορώ να κάνω αυτό, δεν είμαι καλός και άλλα πολλά. Είχα βυθιστεί σε σκέψεις που με εγκλώβιζαν στις ανασφάλειες μου και σιγά σιγά μου ρήμαζαν την αυτοπεποίθηση.

Όπου κάποια στιγμή λέω, ήρθε η ώρα για αλλαγή. Τα μάντρα με βοήθησαν να κάνω την αλλαγή. Έχω υιοθετήσει τα παρακάτω 3 μάντρα το τελευταίο μήνα και με έχουν βοηθήσει να μπω στη πορεία που θέλω. Ελπίζω να βοηθήσουν και εσάς.
Ο χρόνος μου είναι πολύ σημαντικός για να τον σπαταλάω σε πράγματα που δεν έχω έλεγχο.

Είχα ψυχαναγκαστικές σκέψεις για πράγματα που δεν μπορούσα να ελέγξω. Ανησυχούσα για πράγματα λες και η ανησυχία μου θα άλλαζε το αποτέλεσμα. Ανησυχούσα για το αν θα τη πέσει κανείς στη κοπέλα μου, αν θα έχει κόσμο το μαγαζί που δούλευα, αν θα προλάβαινα να πάω εκεί που θέλω γιατί είχε κίνηση κ.α. Αλλά συνειδητοποίησα ότι το μόνο που κατάφερνα με το να ανησυχώ ήταν να κλέβω από τον εαυτό μου τη γαλήνη και την ηρεμία. Όταν αποφάσισα ότι ο χρόνος μου ήταν σημαντικός και πολύτιμος και έπρεπε να τον επενδύσω σε κάτι πιο παραγωγικό και ουσιώδες τότε οι σκέψεις μου άλλαξαν και σκέφτηκα το παραπάνω μάντρα. Κάθε φορά που άρχιζα να ανησυχώ για κάτι και να σκέφτομαι σενάρια παράλογα, όπου στη τελική δεν είχα έλεγχο τότε επαναλάμβανα το παραπάνω μάντρα για να επαναφέρω την ηρεμία του μυαλού μου και να απολαύσω τη συνέχεια.

Το έξω είναι πάντα αντανάκλαση του μέσα

Όσο περισσότερο ασχολούμαι με τη φιλοσοφία και τη καλωσορίζω στη ζωή μου τόσο πιο εμφανής γίνεται σιγά σιγά για μένα και αυτή η αλήθεια. Ότι γίνεται γύρω μας, οτιδήποτε νιώθουμε, οποιαδήποτε κατάσταση μας θυμώνει η μας ευχαριστεί είναι αντανάκλαση του τι συμβαίνει μέσα μας. Δεν είναι μια έμφυτη αντανάκλαση ή κατάσταση, είναι μια αντανάκλαση του εαυτού μας. Αν νιώθουμε απογοητευμένοι από ένα φίλο η σύντροφο τότε μάλλον νιώθουμε απογοητευμένοι με τον εαυτό μας. Αν νιώθουμε αγάπη από τη ζωή και από αυτά που μας φέρνει τότε πολύ πιθανόν να αγαπάμε και τον εαυτό μας.

Τίποτα δεν έχει συγκεκριμένο νόημα στη ζωή μας μέχρι να αποφασίσουμε ότι έχει.

Θα μπορούσα να μην έχω λεφτά και να νιώθω άσχημα με τον εαυτό μου η να ένιωθα ευγνωμοσύνη που είμαι ζωντανός και έχω αφθονία σε άλλες μορφές. Δεν είναι οι καταστάσεις που μας υποβάλλουν το πώς θα νιώθουμε. Είμαστε ΕΜΕΙΣ, ΕΣΥ, ΕΓΩ που θα αποφασίσουμε το πώς θα νιώσουμε. Κάθε φορά που μια κατάσταση στη ζωή μου πάει χάλια, η κάθε φορά που μαλώνω με κάποιον η νιώθω απόρριψη, προσπαθώ να θυμάμαι αυτό και αντί να αντιδράω στη κατάσταση, προσπαθώ να δω τι συμβαίνει μέσα μου που μου προκαλεί τα αρνητικά συναισθήματα. Αφού το κάνω αυτό μπορώ να πάω σε ένα μέρος όπου μπορώ να ανταποκριθώ με παραγωγικό τρόπο και να δουλέψω με αυτά που έχω μέσα μου, τους δαίμονες μου.

ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

Θα στοιχημάτιζα ότι πολλοί από εμάς παίρνουν το τι τους λένε οι άλλοι προσωπικά. Ανακάλυψα ότι ένα μεγάλο μέρος της ηρεμίας του μυαλού μου έχει χαλαστεί από το γεγονός ότι νόμιζα, ότι τα συναισθήματα των άλλων για μένα ήταν αντανάκλαση των δικών μου ελαττωμάτων. Αλλά σιγά σιγά άρχισα να παρατηρώ και να σκέφτομαι ότι κανένας στο κόσμο δεν μπορεί να κοιτάξει πέρα από το δικό του μυαλό. Όλα όσα κάνουν οι άλλοι ή νιώθουν σε σχέση με εμάς, είτε σημαίνει ότι κάποιος μας πρόσβαλε η τον προσβάλαμε με κάτι που είπαμε η απλά μας αγαπάει έχουν να κάνουν με το πώς νιώθουν μέσα τους και δεν έχουν καμία σχέση με εμάς.

Δεν έχει σημασία το πόσο καλός επιλέγεις να είσαι ή ότι επιλέγεις να κάνεις, πάντα κάποιος θα έχει να πει κάτι για σένα, κακό η καλό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα απορρίψουμε κάθε άνθρωπο πάνω στη γη. Αλλά ότι μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα περισσότερα πράγματα από αυτά που ακούμε στη ζωή είναι απλά γνώμες. Δεν υπάρχει ούτε κακή ούτε καλή γνώμη. Το μόνο που υπάρχει είναι η εσωτερική κατάσταση του καθενός και η αντανάκλασή της, και αυτό δεν πρέπει να σε καθορίζει.

ΕΣΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.