neoi ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των νέων στις επικείμενες εκλογές; Απαντά ο Πολιτικός Επιστήμονας, Όμηρος Τσάπαλος


Με αφορμή την έντονη παρουσία νέων ανθρώπων στις επικείμενες εκλογές αφιερώνουμε ένα κομμάτι του oloigiaolous.gr στη σημασία της συμμετοχής τους στην πολιτική.

Ο Όμηρος Τσάπαλος, Πολιτικός Επιστήμονας και Επικοινωνιολόγος, εξηγεί πόσο σημαντικοί είναι οι νέοι στην ενεργό πολιτική και αυτοδιοικητική σκηνή και πώς αντιμετωπίζονται από τους μεγαλύτερους.

 

-Ποια η σημασία της συμμετοχής των νέων στην πολιτική ιδιαίτερα την εποχή που διανύουμε;

Ζούμε στην εποχή της μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο, από τις στατικές δομές ενός παλαιού αποτυχημένου πολιτικού συστήματος σε ένα νέο περισσότερο συμμετοχικό, δημοκρατικό, διαφανές και αξιοκρατικό. Σε αυτήν την μετάβαση η παρουσία των νέων κρίνεται όχι μόνο απαραίτητη αλλά και επιβεβλημένη. Είναι αυτοί που με τις γνώσεις που αποκόμισαν από τις σπουδές τους στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και με την όρεξη που έχουν λόγω της ηλικίας τους, μπορούν να πάρουν την ευθύνη της μετάβασης στα χέρια τους. Μπορούν να δουν με άλλο μάτι τα προβλήματα και πώς μπορούν αυτά να επιλυθούν, παρόλο που δεν έφταιξαν για την κατάσταση που περιήλθαμε. Και εν τέλει, ένα είναι σίγουρο. Ότι η πολιτική χρειάζεται τους νέους για την πολυπόθητη ανανέωση αλλά και οι νέοι χρειάζονται την πολιτική για την δημοκρατική και ουσιαστική έκφραση τους.

 

-Ασχολούνται σήμερα οι νέοι με την πολιτική; Τί είναι αυτό που τους αποτρέπει και τί αυτό που τους ενθαρρύνει;

Παρατηρώ, και λόγω της δουλειάς μου, μια αυξητική τάση στην συμμετοχή των νέων ανθρώπων, ηλικιακά από 24-35 ετών, με την ενεργό πολιτική και αυτοδιοικητική σκηνή. Στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πρόκειται να έχουμε ρεκόρ νέων συμμετεχόντων, κάτι που σημαίνει ότι η ανάγκη για συμμετοχή που προανέφερα δείχνει να παίρνει και απτά χαρακτηριστικά. Είναι, αν μη τι άλλο, ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Το ακόμα πιο ενθαρρυντικό θα ήταν βέβαια αν οι ψηφοφόροι επιλέξουν τους αδοκίμαστους νέους έναντι των δοκιμασμένων παλαιών υποψηφίων, με τρόπο σωστό και αποδοτικό για το κοινωνικό σύνολο. Μένει να φανεί.

 

-Ως επιστήμονας, θεωρείτε πως η συμμετοχή πολύ μεγάλων ηλικιακά υποψήφιων επηρεάζει τη συμμετοχή των νέων και πώς;

Πολλές φορές το να βλέπει ένας νέος το πολιτικό σύστημα να κατακλύζεται από υπερήλικες ή τουλάχιστον ηλικιωμένους πολιτευτές είναι απωθητικό για τον ίδιο. Σκέφτεται «που να πάω να μπλέξω με το σύστημα;». Και πολλές φορές έχει δίκιο. Το νέο σύστημα όμως που πάει να συγκροτηθεί σιγά-σιγά, και το οποίο είναι εν πολλοίς καταναγκαστικό δημιούργημα της οικονομικής κρίσης, ωθεί παλαιούς πολιτικούς είτε στην οικιοθελή αποχώρηση από την πολιτική σκηνή είτε στην καταψήφιση τους από το εκλογικό σώμα. Πολλά τα παραδείγματα από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και, επιτρέψτε μου μια πρόβλεψη, θα είναι ακόμη περισσότερα στις προσεχείς αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Όσον αφορά δε τον Μανώλη Γλέζο, είναι από μόνος του ξεχωριστό παράδειγμα πολιτικού και πολίτη που δεν χρίζει σύγκρισης ή αξιολόγησης, από εμένα τουλάχιστον…

 

-Υπάρχει πραγματική υποστήριξη των νέων υποψηφίων από μεγαλύτερους ηλικιακά ψηφοφόρους;

Και πάλι θα μιλήσω με βάση τις προσεχείς εκλογές. Σε αρκετές περιπτώσεις οι παλαιοί ψηφοφόροι ζητούν «νέο αίμα» στην πολιτική χωρίς όμως να θέλουν πραγματικά να «ξεκουνήσουν» από ένα σύστημα συνδιαλλαγών και προσωπικών δεσμών των ίδιων με επί πολλά έτη παλαιούς υποψήφιους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ψηφίζονται στο τέλος οι ίδιοι και οι ίδιοι και η έκφραση για «ανανέωση» να παραμένει κενό γράμμα. Οι εκλογές που έρχονται σε λίγες ημέρες θα δείξουν κατά πόσο η δεδηλωμένη, με βάση τα δημοσκοπικά και ποιοτικά ευρήματα, βούληση των ψηφοφόρων για ανανέωση θα μεταφραστεί και σε πραγματική ανανέωση της ψήφου τους. Παραμένω πάντως επιφυλακτικός, με βάση τουλάχιστον τις μέχρι τώρα ενδείξεις των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων…

 

-Μπορεί η ψήφος στους νεότερους να θεωρηθεί «τιμωρητική» προς τους μεγαλύτερους ψηφοφόρους;

Πολύ πιθανόν, αλλά όπως είπα πρωτύτερα, είναι πολύ ρευστό το πολιτικό σκηνικό για να γνωρίζουμε αν αυτό όντως θα συμβεί προσεχώς. Το καλύτερο πάντως θα ήταν αν η ψήφος προς τους νέους γενικά ταυτιζόταν με την ψήφο στους καλύτερους νέους ειδικότερα. Γιατί δεν πρέπει να μας ξεγελά η ηλικία ενός υποψηφίου. Μπορεί να υπάρχουν υποψήφιοι πολύ μικρής ηλικίας μεν οι οποίοι όμως να έχουν γαλουχηθεί μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα κομματικής πειθαρχίας και ιδεολογικής προπαγάνδας που να τους καθιστά μαραμένα λουλούδια που δεν πρόλαβαν καν να ανθίσουν…

 


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.