Renaissance Capital: Παραμένει μη ανταγωνιστική για επενδύσεις η Ελλάδα
Ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς φορείς της Ρωσίας, ο Renaissance Capital, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με την ελληνική οικονομική περιοχή, πρωτίστως με την Κύπρο αλλά και με τη χώρα μας, με σημερινή έκθεσή του αμφισβητεί κατηγορηματικά τη ρητορική περί «πορείας εξόδου της Ελλάδας από την κρίση», θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται.
«Παραμένουμε βαθιά προβληματισμένοι για την Ελλάδα και δεν πιστεύουμε ότι οι επενδυτές έχουν αντιληφθεί πλήρως τα ρίσκα που υπάρχουν μεσοπρόθεσμα. Αυτό είναι ατυχές, καθώς αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για τους διεθνείς επενδυτές να παίξουν σημαντικό ρόλο στο να μετασχηματιστεί η οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, που έχει τόσο πολύ ανάγκη.
Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, η Ελλάδα εμφανίζει τα χειρότερα στοιχεία από κάθε οικονομία που παρακολουθούμε. Το 2014 το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα υπάρχουν 3,6 εκατ. άτομα που θα έχουν δουλειά σε ένα πληθυσμό 11 εκατ.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από 2 εξαρτώμενα μέλη ανα οικογένεια θα αντιστοιχούν σε έναν εργαζόμενο. Πρόκειται για τη χειρότερη αναλογία που επιδεινώθηκε από το 1,5 προς 1 την περίοδο 2005-2010 καθώς στην Ισπανία είναι 1,9 και στην Ιταλία 1,7. Στη δε Γερμανία η τάση βελτιώνεται σταθερά και θα αντιστοιχεί σε ένα προστατευόμενο μέλος ανά ένα εργαζόμενο το 2014.
Αυτό οδηγεί σε απίστευτο βάρος τις ελληνικές οικογένειες, καθώς ο μοναδικός εργαζόμενος που αμείβεται θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες αλλά και να αποταμιεύει».
Το Renaissance Capital επαναφέρει τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση αυτή οι θετικές επιπτώσεις θα φανούν πρωτίστως στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Σε μία τέτοια περίπτωση το ΑΕΠ θα έπεφτε κατά 50% με τα τωρινά δεδομένα στα 92 δισ. ευρώ, θα μπορούσαν όμως, σύμφωνα με την έκθεση του Renaissance Capital, να δημιουργηθούν άλλα πλεονεκτήματα.
Το 2013 οι εξαγωγές αντιστοιχούν το 28% του ΑΕΠ (έναντι περίπου 100% στην Ιρλανδία), αλλά αν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη τότε το ποσοστό θα μπορούσε να διπλασιαστεί και να κινηθεί πάνω από το το 50% του ΑΕΠ. Με μια τέτοια βελτίωση του δείκτη, η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης- χρειάζεται άμεσα την δημιουργία 600 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον ρωσικό επενδυτικό οίκο.