allages astynomia ΕΛΛΑΔΑ

Ριζικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ο Ν. Δένδιας – Ποιοί είναι οι τρεις κλάδοι που θα χωρίζεται το Σώμα


Ριζικές αλλαγές στη δομή και την οργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας. Η δημιουργία τριών βασικών «πυλώνων» αστυνόμευσης, η κατάργηση γραφειοκρατικών δομών του υπουργείου, η συγχώνευση τμημάτων, και η ψηφιοποίηση αστυνομικού υλικού για άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη είναι μερικές από τις αλλαγές που αναμένονται.

Στόχος του προτεινόμενου σχεδίου νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους, καθώς και η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, με την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους-αποτελέσματος.

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο νομοθέτημα, επακόλουθο της ολιστικής προσέγγισης, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας και του υπουργείου και των σωμάτων ασφαλείας του», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Ελληνική Αστυνομία θα διαρθρώνεται σε τρεις διακριτούς, αυτόνομους κλάδους. Ο κλάδος Τάξης θα αναλαμβάνει υποθέσεις που μέχρι σήμερα αναλαμβάνει η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, Τροχαίας και επιχειρησιακού σχεδιασμού και υποστήριξης. Οι αστυνομικοί που θα υπηρετούν σε αυτόν, θα χειρίζονται θέματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών – σε αυτόν θα ενταχθούν και οι δημοτικοί αστυνομικοί.
Ο δεύτερος και πιο «καυτός» κλάδος είναι αυτός της Ασφάλειας. Σε αυτόν εντάσσονται όλες οι «νευραλγικές» υπηρεσίες, όπως η Ασφάλεια, το Ανθρωποκτονιών, η Αντιτρομοκρατική, καθώς και η Διεύθυνση αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης, στον ίδιο «πυλώνα» συμπεριλαμβάνονται η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και η Διεύθυνση διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.
Ο υπουργός δήλωσε ότι κάποια αστυνομικά τμήματα αναμένεται να συγχωνευτούν, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην κινητή αστυνόμευση, η οποία με ποσοτικά στοιχεία θα μπορεί να ανταποκρίνεται αμεσότερα στα αιτήματα των πολιτών.

«Υπάρχουν μετρήσεις για το ποσοστό των ωρών που διατίθενται από τους αστυνομικούς στους πολίτες. Ενας αποδεκτός δείκτης είναι το 17-19%, όπως είναι στη Μεγάλη Βρετανία. Στην Ελλάδα αυτός ο δείκτης είναι μόλις 9,7%. Η πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε κατά 25% τον χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών στην κλήση του πολίτη», εξήγησε ο Ν. Δένδιας. Επίσης, τόνισε ότι κάποιες μονάδες, όπως η ΕΚΑΜ, θα ενισχυθούν.

Ο τρίτος κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων θα χειρίζεται τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό φύλαξης των συνόρων. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ παύει να υπάρχει ως έχει και δημιουργείται επιτελείο, ως ενισχυτική δομή των τριών κλάδων. «Πιστεύουμε ότι με την κατάργηση ακόμη των ενδιάμεσων βαθμίδων διευκολύνουμε την ευέλικτη και αποδοτική λειτουργία της», εξήγησε ο υπουργός.

Το νέο σχήμα θα βασίζεται και στη νέα τεχνολογία. Ηδη, με προγράμματα του ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των αρχείων της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και η ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αναμένεται επίσης να συσταθούν γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών στα αστυνομικά τμήματα, με στόχο την ηλεκτρονική διαχείριση των αιτημάτων τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο άμεσο μέλλον οι πολίτες να μπορούν να καταγγείλουν θέματα που τους απασχολούν μέσω ιστοτόπου τύπου e-crime.

Μεγάλη σημασία δίνεται τέλος και στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης στις σχολές αστυφυλάκων και αξιωματικών.
Μεγάλες είναι και οι αλλαγές σε Πυροσβεστική και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η πρώτη μετατρέπεται σε επιχειρησιακό βραχίονα της δεύτερης. Σημείο που θα συζητηθεί είναι ότι οι πυροσβέστες, όπως ήδη συμβαίνει και για τους αστυνομικούς, θα προσλαμβάνονται πλέον μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.