Ρωξάνη Αθουσάκη: «Άφησα την Ελλάδα ξαφνικά λόγω κρίσης»
Η Ρωξάνη Αθουσάκη είναι μια νέα μητέρα, ακαδημαϊκή καθηγήτρια στο επάγγελμα, που αναγκάστηκε να αφήσει τη ζωή της στην Ελλάδα λόγω κρίσης. Στη συνέντευξη που έδωσε στο OloigiaOlous.gr εξηγεί πώς επέλεξε τον τόπο προορισμού,
πώς προέκυψε η νέα δουλειά, πώς είναι η νέα της ζωή. Τι προτείνει σε ανθρώπους που σκέφτονται να επιλέξουν το δρόμο που οδηγεί έξω από τα σύνορα αυτής της χώρας; Θα γυρίσει η ίδια ξανά στην Ελλάδα;
Διαβάστε:
- Πώς ήταν η παιδική σας ηλικία;
Γυρίζοντας στην παιδική μου ηλικία έρχονται στο μυαλό μου εικόνες που με γεμίζουν νοσταλγία όχι τόσο για τα όσα έζησα αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που δεν έχω πια την ευκαιρία να δω ξανά. Ο πατέρας μου, ένας εξαιρετικά μορφωμένος άνθρωπος έφυγε νωρίς, αφήνοντας παρακαταθήκη μια σπάνια ηθική. Η μητέρα μου, έμπορος στο επάγγελμα, κατάφερε να μου προσφέρει κάτω από δύσκολες συνθήκες πολύ καλή μόρφωση και να στηρίξει όλες μου τις αποφάσεις. Στην συντηρητική κοινωνία της Κρήτης όπου μεγάλωσα κατά τα εφηβικά μου χρόνια έμαθα πολλά, όπως να αγαπάω, να συγχωρώ, να θυμώνω, να πολεμάω αλλά πάνω από όλα έμαθα να κάνω αυτό που θέλω και μπορώ.
- Πώς ονειρευόσασταν τη ζωή σας όταν ήσασταν μικρή;
Γεμάτη περιπέτειες, ταξίδια και όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο. Θυμάμαι ότι ήθελα να γίνω αρχαιολόγος και να ανακαλύψω τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
- Αποκλίνει το όνειρό σας από την πραγματικότητα;
Νομίζω ότι η περιπέτεια και τα ταξίδια δεν έλειψαν από την ζωή μου και μπορεί να μην έγινα αρχαιολόγος αλλά συνέχισα να αγαπάω την ιστορία.
- Ποιες σπουδές ακολουθήσατε;
Οι σπουδές μου ήταν μια απόφαση που πήρα ξαφνικά στην 2α Λυκείου. Είπα στους δικούς μου ότι τελικά θέλω να σπουδάσω αεροναυπηγική στις ΗΠΑ. Στην συνέχεια έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Λονδίνο πάνω στα οικονομικά των αεροπορικών εταιρειών. Και όταν μεγάλωσα ακόμα πιο πολύ και είχα αφήσει κάποια απωθημένα παρακολούθησα και σεμινάρια πάνω στην ελληνική πολιτική ιστορία. Τέλος πήγα στο Eργαστήρι και πήρα το δίπλωμα στην δημοσιογραφία.
- Ποια ήταν η πρώτη σας δουλειά;
Η πρώτη μου δουλεία ήταν στον αεροπορικό χώρο την εποχή που ξεκινούσαν οι νέες αεροπορικές εταιρίες. Που να το φανταζόταν κανείς ότι θα γυρνούσαμε στην εποχή που η Ελλάδα θα έχει και πάλι μια αεροπορική εταιρεία.
- Πού εργαζόσασταν πριν αποφασίσετε να φύγετε από την Ελλάδα;
Το θέμα δεν είναι που εργαζόμουν αλλά ότι έφυγα. Και έφυγα από την Ελλάδα παίρνοντας μαζί μου ένα μαθητή του 19 στην μέση της σχολικής χρονιάς. Αφήνοντας πίσω το σπίτι μου, την οικογένεια μου και τους φίλους μου.
- Πότε και πώς αποφασίσατε να φύγετε; Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτή την επιλογή;
Τώρα αν με διαβάζουν όσοι με ξέρουν θα μου πουν ότι ήμουν από τους ανθρώπους που πάντα ήθελα να φύγω από την Ελλάδα και έφευγα είτε για σπουδές, είτε για δουλεία είτε για διακοπές. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν παύει να με ενοχλεί ο τρόπος με τον οποίο έφυγα. Ξαφνικά λόγω της κρίσης.
- Πώς έγινε η επιλογή του προορισμού;
Η Αγγλία ήταν ένας φιλικός προορισμός για εμένα λόγω γλώσσας και ακαδημαϊκής κατάρτισης.
- Πού εργάζεστε τώρα;
Τώρα εργάζομαι στο πανεπιστήμιο του Coventry στο τμήμα των αεροπορικών σπουδών. Έχω γνωρίσει μέχρι στιγμής 4 Έλληνες συναδέλφους, επιστημονικό προσωπικό που έφυγε από την Ελλάδα λόγω της κρίσης. Δουλεύω αρκετές ώρες σε ένα οργανωμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον με πολλές απαιτήσεις. Διδάσκω σε ένα εκπληκτικό κτίριο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε τάξεις με μαθητές από όλα τα μέρη της γης.
- Περιγράψτε μας μια τυπική μέρα στη δουλειά.
Κάθε μέρα ξεκινάει από την προηγούμενη αφού πριν μπω στην τάξη θα πρέπει να έχω ολοκληρώσει την προετοιμασία της διάλεξης ή του σεμιναρίου. Το ωράριο είναι 9-6 με μία ώρα διάλειμμα. Συνήθως έχω 4-6 ώρες μάθημα την ήμερα. Το πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει την εφαρμογή υποστηρικτικού προγράμματος στις διαλέξεις το οποίο βασίζεται σε σεμιναριακούς κύκλους με ειδικά προγράμματα υπολογιστών κατά τα οποία οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά. Σήμερα για παράδειγμα οι φοιτητές συμμετείχαν σε παιχνίδι με θέμα την δημιουργία αεροπορικής εταιρίας από το μηδέν. Το υλικό καταγράφεται, αξιολογείται και οι φοιτητές ενημερώνονται για την απόδοσή τους. Όταν η διδασκαλία τελειώνει ξεκινάει η διαδικασία προετοιμασίας του επόμενου κύκλου.
- Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στον εργασιακό σας χώρο; Οι συνάδελφοί σας πώς σας αντιμετωπίζουν στο άκουσμα της καταγωγής σας;
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Εμείς και οι Ισπανοί συνάδελφοι συζητάμε πολλές φορές για την οικονομική κατάσταση. Οι υπόλοιποι μας ρωτάνε αλλά, μην νομίζετε ότι ασχολούνται ιδιαίτερα με τα προβλήματα μας. Πάντως, μέχρι στιγμής όλοι οι Άγγλοι που έχω γνωρίσει έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.
- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος για να ανταπεξέλθει σε αυτή τη δουλειά; Ποιο είναι το μέγιστο σημείο επιτυχίας στη δουλειά σας;
Νομίζω ότι για να πετύχει κάποιος στον χώρο της εκπαίδευσης χρειάζεται να έχει ενθουσιασμό, μεταδοτικότητα και γνώσεις. Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι μακρύς και δύσκολος αλλά τα κριτήρια για μια προαγωγή είναι αξιοκρατικά και διαφανή.
- Υπάρχει ελεύθερος χρόνος; Πώς τον εκμεταλλεύεστε;
Ο ελεύθερος χρόνος για τις εργαζόμενες μητέρες είναι περιορισμένος. Έχω αποφασίσει ,όμως, ότι θα αφιερώνω χρόνο σε πράγματα που μου αρέσουν έτσι παίζω τένις μια φορά την εβδομάδα και πάω στο στούντιο της Σάλι για πιλάτες.
- Πού κυμαινόταν ο μισθός σας στην Ελλάδα; Και πόσο διαφέρει από τον παρόντα μισθό;
Ο μισθός μου είναι κοντά στα επίπεδα της Ελλάδας την εποχή που παίρναμε καλούς μισθούς. Στην Αγγλία υπάρχει υψηλή φορολογία.
- Τι άλλαξε στον τρόπο τόσο της δικής σας ζωής όσο και της οικογένειας σας;
Άλλαξε η καθημερινότητά μας. Είναι όλα όμως τόσο τυποποιημένα που μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι είμαι εδώ 8 χρόνια και όχι 8 μήνες.
- Πόσο διαφέρει η δομή της κοινωνίας στην οποία ζείτε τώρα από εκείνη της Ελλάδας;
Η κοινωνία έχει πολλά συντηρητικά στοιχεία. Χαίρομαι τους μεγάλους ανθρώπους ,γιατί έχουν ενδιαφέροντα και συμμετέχουν ενεργά στην ζωή. Στο σχολείο τα παιδιά μαθαίνουν με τελείως διαφορετικά συστήματα. Φοράνε στολή και λειτουργούν με κανόνες. Η οικογένεια είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος και έχει μεγάλη σημασία πως συμπεριφέρεσαι κοινωνικά και επαγγελματικά. Βέβαια, μένουμε σε Αγγλικό προάστιο, η ζωή στην πόλη είναι τελείως διαφορετική.
- Τι θα προτείνατε σε ανθρώπους που σκέφτονται να αφήσουν την Ελλάδα;
Αυτό που προτείνω πάντα στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους είναι να στηρίζουν τα όνειρά τους και τις φιλοδοξίες τους σε όποια χώρα και να βρίσκονται.
- Πώς βλέπετε εσείς να διαγράφεται το μέλλον της Ελλάδας;
Δύσκολο. Εύχομαι πραγματικά να αποδειχτώ λάθος. Είμαι από την φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος και θα ήθελα πολύ να δω την πατρίδα μου όρθια και πάλι. Πιστεύω στο Ευρωπαϊκό όραμα, αλλά δεν πιστεύω στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
- Τι θα σας έκανε να γυρίσετε πίσω;
Τα καλοκαίρια θα γυρίζω πάντα για τον ήλιο, την θάλασσα το καλό φαγητό και τους ζεστούς ανθρώπους. Μέχρι εκεί όμως, αυτή την φορά το εισιτήριο ήταν one way…….
OloigiaOlous.gr