αυτοκινητα κατεστραμμενα ΕΛΛΑΔΑ

Χτυπημένη από τσουνάμι μοιάζει η Αττική μετά τον κατακλυσμό (εικόνες)


Με περιοχή χτυπημένη από τσουνάμι μοιάζει η Αττική, έπειτα από την κατακλυσμιαία βροχή, που πλημμύρισε δρόμους και σπίτια σε όλο το λεκανοπέδιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική δέχτηκε 1.850 κλήσεις για να επέμβει σε περιπτώσεις άντλησης υδάτων, απεγκλωβισμού οδηγών και άλλων προβλημάτων, ενώ, σύμφωνα με την ΕΜΥ, η βροχόπτωση που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες, ισοδυναμούσε με αυτή που θα έπεφτε κανονικά σε διάστημα δύο μηνών! Λέγεται μάλιστα ότι τέτοια ισχυρά φαινόμενα είχε να δει η Αθήνα από το 1973.

Η τραγικότερη ωστόσο συνέπεια της πρωτοφανούς καταιγίδας ήταν ο θάνατος μιας 24χρονης κοπέλας, η οποία οδηγούσε στην Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, όταν έσβησε το αυτοκίνητό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, περαστικοί είδαν ότι η κοπέλα δεν έβγαινε από το αυτοκίνητό της και όταν άνοιξαν την πόρτα του οδηγού, διαπίστωσαν ότι είχε χάσει τις αισθήσεις της. Μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο θάνατος επήλθε από έμφραγμα. Το αυτοκίνητο της κοπέλας είχε ακινητοποιηθεί, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων της βροχής


Μία άλλη γυναίκα στο Χαλάνδρι σώθηκε την τελευταία στιγμή από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι άκουσαν τις φωνές της και έσπευσαν να τη βοηθήσουν. Η άτυχη γυναίκα κρατιόταν από την πόρτα του τζιπ και τελικά οι περίοικοι κατάφεραν να την σώσουν.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η γυναίκα «κόλλησε» στη λάσπη και εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό της. Διερχόμενοι περαστικοί, έσπευσαν αμέσως να τη βοηθήσουν και την ανέσυραν λιπόθυμη από το αμάξι της.

Ατύχημα παραλίγο να συμβεί το πρωί και στη Βουλή, όταν το μεταλλικό πλαίσιο του θόλου υποχώρησε την ώρα που υπάλληλος επιχειρούσε να απομακρύνει από εκεί τα νερά προκειμένου να μην πέσουν στην αίθουσα της ολομέλειας.

Η γυναίκα βρέθηκε αιωρούμενη στο κενό και σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των συναδέλφων της.

Δεκάδες οδηγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με δρόμους – χείμαρρους και την έντονη χαλαζόπτωση. Πολλοί από αυτούς είδαν τα οχήματά τους να μένουν ακινητοποιημένα, άλλοι απελπισμένοι και άλλοι ψύχραιμοι.

Δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε παρκαρισμένα οχήματα. Στον περιφερικό δρόμο του Λυκαβηττού κομμάτι βράχου αποκολλήθηκε με πέτρες και χώμα δημιουργώντας προβλήματα στους οδηγούς. Στην οδό Πανεπιστημίου τοποθέτησαν σάκους με άμμο για να μην πλημμυρίσουν οι στοές και τα καταστήματα.

Καταστροφές σημειώθηκαν και στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου ένα παλιό κτίριο κατέρρευσε επί της οδού Μαγνησίας. Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της πυροσβεστικής και άνδρες της ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο σκύλο που έλεγξαν το χώρο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει καταπλακωθεί άνθρωπος.

 

Τα χειμαρρώδη νερά δεν άφησαν ανεπηρέαστα τα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, υπόγεια πλημμύρισαν στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας “Γ. Γεννηματάς”, ενώ και στο διπλανό “Σωτηρία” τα νερά μπήκαν κυρίως σε χώρους με κατηφορική κλήση.

Πολλά ήταν τα ισόγεια και τα υπόγεια σπίτια που πλημμύρισαν. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό σε πολυκατοικία στο Καλαμάκι, όπου οι υπόγειες αποθήκες 28 διαμερισμάτων καλύφθηκαν από το νερό.

Στην τραγική εικόνα της Αθήνας συνέβαλε ακόμη η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές. Πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ έκλεισαν και οι σταθμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου σε Πετράλωνα, Θησείο, Μοναστηράκι και του Μετρό στο Μέγαρο Μουσικής. Η γραμμή του ΗΣΑΠ κόπηκε στα δύο, μετά απο πτώση μεγάλου κορμού στο σταθμό του Θησείου, με αποτέλεσμα το τμήμα Ταύρος – Ομόνοια να μείνει εκτός λειτουργίας για επτά ώρες.

Κλειστός για οκτώ ώρες έμεινε και ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ στο Μέγαρο Μουσικής, εξαιτίας πλημμύρας στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων. Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού δεν σταμάτησε εκεί καθώς για 4 ώρες παρέμειναν ακινητοποιημένοι και οι συρμοί του ΤΡΑΜ.

Στο σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Γκάζι, το ύψος της βροχόπτωσης (όπως μετράται μέσα σε ένα ανοιχτό κουτί) από τις 05:00 έως τις 11:00 είχε φτάσει τα 95 χιλιοστά. Ο αριθμός δεν μοιάζει μεγάλος, στην πραγματικότητα όμως η ποσότητα αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από τη μέση βροχόπτωση για το μήνα Φεβρουάριο στην Αττική, η οποία κυμαίνεται γύρω στα 48 χιλιοστά.

Το νερό που έπεσε το πρωί της Παρασκευής σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου έφτασε τα 95 λίτρα, όγκος που αντιστοιχεί σε περίπου 95 κιλά. Σε μια ταράτσα των 100 τετραγωνικών μέτρων, η συνολική ποσότητα νερού σε διάστημα μερικών ωρών πλησίασε τους δέκα τόνους.

Ποτάμια και παράνομα μπαζωμένα ρέματα υπερχείλισαν με αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να μεταμορφωθούν σε χείμαρρους που παρέσυραν ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους.

Το δίκτυο αποχέτευσης θα ήταν δύσκολο να απορροφήσει αυτή τη ροή, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν βουλωμένα φρεάτια, φαίνεται όμως ότι η Αθήνα ήταν εντελώς απροετοίμαστη για μια τέτοια νεροποντή. «Ήταν μια από τις χειρότερες καταιγίδες στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών από το 1961» δήλωσε στη NET ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Γεωργακόπουλος.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η κακοκαιρία έθεσε εκτός λειτουργίας έξι γραμμές μέσης τάσης σε Κουκάκι, Νέο Κόσμο, Καλλιθέα προς Ταύρο, Φιλοθέη προς Αγ. Παρασκευή, Θρακομακεδόνες, Χολαργό. Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης παρατηρήθηκαν, κυρίως, στα νότια προάστια και κυρίως σε Πειραιά, Φάληρο, Καλλιθέα και Κουκάκι.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.