Σφαίρα στο γραφείο του πρωθυπουργού από την επίθεση
Συναγερμός έχει προκαλέσει στις αστυνομικές αρχές και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ που σημειώθηκε στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού 340.
Τα γεγονότα
Ειδικότερα, στις 3 τα ξημερώματα, ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στα γραφεία της ΝΔ και κινητοποιήθηκε η αστυνομία που έσπευσε στην περιοχή για να διαπιστώσει τι έχει συμβεί.
Οι δράστες, βάσει των πρώτων πληροφοριών, επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο σταμάτησε στη Δοϊράνης. Αμέσως βγήκαν έξω και άρχισαν να ρίχνουν κατά ριπάς προς το κτήριο της ΝΔ.
Οι αστυνομικοί που πήγαν εκεί βρήκαν στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Συγγρού 350, εννέα κάλυκες από καλάσνικοφ. Αμέσως άρχισε έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη, κάτι το οποίο εξακριβώθηκε λίγες ώρες αργότερα, το πρωί, όταν άνοιξαν τα γραφεία του κόμματος.
Όπως ενημερώσε η ΝΔ, στο γραφείο πρωθυπουργού βρέθηκε μια σφαίρα, η οποία είχε σπάσει το τζάμι, χτύπησε στο ταβάνι, στη συνέχεια στον τοίχο και κατέληξε στο πάτωμα. Το βλήμα περισυνελέγη μαζί με τους κάλυκες, από ειδικούς της εγκληματολογικής υπηρεσίας και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια, για βαλλιστική και άλλες εξετάσεις.
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η επίθεση να έγινε με δύο και όχι ένα Καλάσνικοφ, ενώ η αστυνομία ερευνά εάν τα συγκεκριμένα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες επιθέσεις. Πάντως μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για συμβολικό χτύπημα επίδειξης ισχύος από τους δράστες και εκτιμούν ότι η σφαίρα έφτασε συμπτωματικά στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Στο μεταξύ, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, βρέθηκε καμένο ένα ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο εκτιμάται ότι έχει σχέση με την επίθεση. Με την υπόθεση ασχολείται η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες και μαρτυρίες, για τους δράστες της επίθεσης ενώ συνεχίζεται η έρευνα στο κτίριο για να εντοπιστούν τυχόν σφαίρες και σε άλλα σημεία, εκτός από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Οι πολιτικοί
Για την επιθέση ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μπούρας.
Έκκληση σε όλο τον πολιτικό κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του, απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, από την πρωινή εκπομπή του Mega, μετά τη νέα επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. «Δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Η βία είναι μια και πρέπει να εξοστρακιστεί από την κοινωνία μας», τόνισε, ενώ έκανε λόγο «για προσπάθεια διάχυσης του τρόμου στην κοινωνία μας» και «επιθέσεις που έχουν στόχο της δημοκρατία».
Μάλιστα με τον Αντώνη Σαμαρά επικοινώνησαν τηλεφωνικά τόσο ο Ευ. Βενιζέλος, όσο και ο Φ. Κουβέλης και εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών του κυβερνητικού συνασπισμού, με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιστατικών ένοπλης βίας των τελευταίων ημερών. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό είχε και ο Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο, ο οποίος του ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Κεδίκογλου: Ρητορείες έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι οι δράστες έκαναν την επίθεση από απόσταση και σημείωσε ότι «εγώ δεν έχω στοχοποιήσει κανέναν. Δεν καταλαβαίνω πως μπορεί ορισμένοι να δυσκολεύονται να καταδικάσουν απόλυτα τη βία. Με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ φόρτωνε στη ΝΔ τα φαινόμενα της βίας».
«Αυτό που εκτιμάται είναι ότι από τις εμπρηστικές δηλώσεις, μέχρι τις επιθέσεις η απόσταση είναι μικρή. Ρητορείες περί λιντσαρίσματος και ότι υπάρχουν λοστάρια – οικιακά σκεύη, όλες αυτές οι δηλώσεις έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά» τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι πρέπει να υπάρξει καταδίκη και της φραστικής βίας.
Κεφαλογιάννης: Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά
«Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά. Ευτυχώς δεν υπήρχαν θύματα. Πρέπει η πράξη βίας να καταδικαστεί από όλους, είτε προέρχεται από την άκρα δεξιά ή την άκρα αριστερά. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν τρομοκρατείται» τόνισε ο γραμματέας της ΝΔ, Γ. Κεφαλογιάννης.
Σκουρλέτης: Καμία σχέση οι δηλώσεις στελεχών με χτυπήματα τυφλής βίας
Μιλώντας στη ΝΕΤ ο κ. Π. Σκουρλέτης εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να εμπλέξει τη μαχητική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιες ενέργειες, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα θα συζητούσαμε για τις αυξήσεις της ΔΕΗ. Είπε ακόμη ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχουν οι δηλώσεις που έχουν γίνει από στελέχη του κόμματος με τα χτυπήματα τυφλής βίας.
Ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ είπε: «Πρόκειται ασφαλώς για μια επικίνδυνη κλιμάκωση αδιέξοδων και τρομοκρατικών ενεργειών τυφλής βίας οι οποίες είναι απόλυτα καταδικαστέες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ».
«Είτε είναι τρομοκρατική ενέργεια, είτε είναι βαλτοί τρομοκρατικοί, είναι βέβαιο ότι βλάπτουν το λαό» επεσήμανε ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και είπε ότι με αυτές τις κινήσεις τρομοκρατείται ο λαός και «λουφάζει», ενώ αλλάζει η ατζέντα.