TSIPRAS ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμαχία των λαών του Νότου ζητά ο Τσίπρας


Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας στη Μαδρίτη, επισήμανε την ανάγκη να εκδηλωθεί από όλους τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου ένα μεγάλο, πανευρωπαϊκό κίνημα αφύπνισης των συνειδήσεων, ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αντίστασης, που να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.  

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έκανε συχνές αναφορές στις κοινές εμπειρίες των λαών της Ελλάδας και της Ισπανίας όπως τα δικτατορικά καθεστώτα και η οικονομική κρίση, λέγοντας ότι σήμερα τυπικά υπάρχει δημοκρατία, ωστόσο, πρόσθεσε «οι λαοί μας βρίσκονται κάτω από την ασφυκτική πίεση της δικτατορίας των αγορών, μιας ιδιότυπης δικτατορίας που καταστέλλει βίαια τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».

Είμαστε εδώ, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «για να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα και να ξαναθυμίσουμε στους λαούς μας ότι, όπως τότε αντιστάθηκαν και κατάφεραν να νικήσουν, έτσι και τώρα μπορούν να νικήσουν. Και οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου να σύρουν το χορό μιας μεγάλης πολιτικής ανατροπής, προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης».

Επίσης, ενημέρωσε  το ισπανικό κοινό για τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «η χώρα μου βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Σε μια κρίση που τα αποτελέσματά της είναι παρόμοια και οι επιπτώσεις της είναι παρόμοιες με αυτές που έζησε ο λαός μας στον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Και αιτία είναι η λιτότητα». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός αναρωτιέται σήμερα: «αφού όλα αυτά τα χρόνια μείωσαν μισθούς και συντάξεις, μείωσαν τις κοινωνικές δαπάνες, και ταυτόχρονα το χρέος μας αυξήθηκε, αντί να μειωθεί, ενώ δίνανε δισεκατομμύρια βοήθειας, με υψηλότοκα βέβαια δάνεια στον ελληνικό λαό, τα χρήματα αυτά που πήγανε; Πήγανε στις τράπεζες, στα κερδοσκοπικά funds, στους δανειστές. Ότι παίρνει η Ελλάδα σε δάνεια, την ίδια στιγμή πηγαίνουν στις τσέπες των δανειστών και στα ταμεία των χρεοκοπημένων τραπεζών».

Επιπρόσθετα,  ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα, «η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, σήμερα μετατρέπεται στον τόπο που η Δημοκρατία στραγγαλίζεται. Είναι η χώρα (και δεν είμαστε καθόλου περήφανοι γι” αυτό) όπου βλέπουμε την εξάπλωση των νεοναζί, μιας οργάνωσης που επιδίδεται σε δολοφονικές επιθέσεις στις γειτονιές, ενάντια σε όσους έχουν άλλο χρώμα ή άλλες απόψεις, και βρίσκεται μέσα στη Βουλή και αυξάνει τη δύναμή της. Είναι η χώρα που το κοινοβούλιο έπαψε πια να λειτουργεί διότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε εξωθεσμικούς κύκλους, τις αποφάσεις τις λαμβάνει η τρόικα, και δίνει εντολές στον πρωθυπουργό. Είναι η χώρα όπου επιχειρείται ένα πείραμα κατάλυσης της δημοκρατίας μέσα από την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, με πολιτικές επιστρατεύσεις, ακόμα και στην απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση».

Τέλος, σχετικά με το θέμα αυτό ειδικότερα ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους Ισπανούς υπογραμμίζοντας ότι, «όχι μονάχα την ανάγκη μιας ευρείας συμμαχίας των λαών ενάντια στη λιτότητα. Αλλά και για την ανάγκη μιας ευρείας , προοδευτικής συμμαχίας των λαών της Ευρώπης, ενάντια στο φάντασμα του νεοναζισμού, ενάντια στη συρρίκνωση της δημοκρατίας, γιατί το πρώτο θύμα της λιτότητας είναι η ίδια η δημοκρατία».


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.