10858518_1072028036157081_3220863380945426223_n ΟΛΟΙΓΙΑΟΛΟΥΣ

Συνέντευξη: Ηλίας Λυμπέρης «H Βία κατά των Παιδιών είναι δουλειά όλων μας»


Ο κύριος Ηλίας Λυμπέρης είναι Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της  UNICEF, μας παραχώρησε μια μικρή συνέντευξη στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά της κακοποίησης των παιδιών στις 19 Νοεμβρίου. Δείτε τι μας είπε για τις δράσεις της UNICEF στην Ελλάδα, για τις εκστρατείες της, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε ατομικά και συλλογικά για να μειωθούν τα ποσοστά βίας σε παιδιά.

-Θέλουμε να μας πείτε λίγα λόγια για τη UNICEF Ελλάδος και για τις δράσεις της ενάντια στην παιδική κακοποίηση έως τώρα.

“Κάθε 5 λεπτά, κάπου στον κόσμο, ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της βίας. Στη UNICEF εργαζόμαστε ώστε ότι όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν το δικαίωμα να προστατεύονται από τη βία , την εκμετάλλευση και την κακοποίηση. Ωστόσο, εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο από κάθε κοινωνική τάξη, βιώνουν τη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση κάθε μέρα. Η παγκόσμια πρωτοβουλία της UNICEF “Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών” στην οποία συμμετέχουμε είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι μια εκστρατεία παγκόσμια και συνεχιζόμενη, είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.

-Στην Ελλάδα η UNICEF είχε ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και μαθητών για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού (bullying) και της βίας με σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία της χώρας με αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό. Θα θέλαμε να μας πείτε σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, έχουν αλλάξει τα πράγματα; Είναι τα στοιχεία πιο θετικά και πιο ενθαρρυντικά;

Πράγματι υπάρχει πρόβλημα και γι” αυτό επιδιώκουμε με τις δράσεις αυτές να βελτιωθεί η κατάσταση, και αυτό γιατί στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF “Κρυμμένη σε κοινή θέα”  το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) παρουσιάζει οξεία άνοδο στη χώρα μας με το ποσοστό των παιδιών που παραδέχονται ότι άσκησαν εκφοβισμό σε άλλα παιδιά στο σχολείο τουλάχιστον μια φορά στους προηγούμενους 2 μήνες να ανέρχεται σε 27% μεταξύ των 11χρονων και να φθάνει στο 51% μεταξύ 15χρονων. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά σωματικών συμπλοκών μεταξύ αγοριών-κοριτσιών στην εφηβεία (51%). Δεν διαθέτουμε στοιχεία που να μας δείχνουν τη μεταβολή ή βελτίωση όμως δεν είναι όλα τα στοιχεία αρνητικά, η Ελλάδα για παράδειγμα συγκαταλέγεται μεταξύ των 39 χωρών που απαγορεύουν τη σωματική τιμωρία των παιδιών σε κάθε περιβάλλον καθώς και στο σπίτι (2006). Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, σχεδόν το ένα τρίτο των μαθητών 11 έως 15 ετών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αναφέρουν ότι έχουν ασκήσει εκφοβισμό σε άλλα παιδιά.

-Ατομικά και συλλογικά τι μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθησει στο να μειωθούν τα ποσοστά βίας στα παιδιά;

Είναι πολύ χρήσιμη αυτή η ερώτηση ώστε να επισημάνουμε το κεντρικό μας σύνθημα ότι η Βία κατά των Παιδιών είναι δουλειά όλων μας. Μπορούμε να κάνουμε τρία πράγματα:

(Α) Η σιωπή δεν είναι αποδεκτή. Εάν γίνεις μάρτυρας βίας κατά ενός παιδιού και δεν κάνεις τίποτα, λες σε αυτό το παιδί πως αυτό που του συμβαίνει είναι αποδεκτό. Δείξε στα παιδιά ότι νοιάζεσαι.

(Β) Κανένα παιδί δεν αξίζει κακομεταχείρισης. Όλοι έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε για να μπει ένα τέλος στη βία ενάντια στα παιδιά. Πρέπει να τελειώσουμε με τα ταμπού και να κάνουμε τη βία – ιδιαίτερα τη σεξουαλική κακοποίηση – ένα ζήτημα που συζητείται ανοικτά. Να δείξουμε στα παιδιά ότι έχουν επιλογές.

(Γ) Είναι δουλειά όλων μας να φροντίσουμε ότι αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με τις αποφάσεις που αφορούν την ευημερία των παιδιών, ανταποκρίνονται απέναντι στις ευθύνες τους ώστε να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, να προσφέρουν προστασία στα θύματα και να αντιμετωπίσουν τους δράστες. Πρέπει να απαιτούμε δράση από τους αρμόδιους φορείς.”

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα για την παγκόσμια ημέρα κατά της  κακοποίησης των παιδιών: 


1 σχόλιο on Συνέντευξη: Ηλίας Λυμπέρης «H Βία κατά των Παιδιών είναι δουλειά όλων μας»

  1. Pingback: Το ξέρεις ότι κάθε 5 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει; Μάθε γιατί!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.