ejfhewjfuifw ΟΛΟΙΓΙΑΟΛΟΥΣ

Σωτήρης Παπανικολάου, Πολιτικός Μηχανικός: «Στη δουλειά αυτή πρέπει να είσαι και καλός manager»


Ο Σωτήρης Παπανικολάου, εντυπωσιασμένος μικρός από τα ψηλά κτήρια που έβλεπε να ορθώνονται μπροστά του, μπήκε στη διαδικασία να τα κατασκευάζει ο ίδιος, δημιουργώντας ύλη με τη σκέψη του. Αναγνωρίζοντας την κρίση που διατρέχει ιδιαίτερα τον κλάδο των πολιτικών μηχανικών, μας δίνει μια πολύ καλή εντύπωση για ένα επάγγελμα, υπεύθυνο για αυτά που βλέπουμε γύρω μας παντού, εκτός από εκεί που απουσιάζει εντελώς η ανθρώπινη δραστηριότητα…

Ποιος είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας σήμερα;

Πολιτικός μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας.

Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας. Υπάρχει κάποια ιεραρχία ή επίπεδα;

O πολιτικός μηχανικός ως τίτλος καλύπτει πολλές διαφορετικές ειδικότητες και κλάδους, συχνά τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους. Από σχεδιασμό και κατασκευή φραγμάτων, δρόμων, λιμανιών, ως το project management και την ασφάλεια εργαζομένων. Εγώ ασχολούμαι κυρίως με τη μελέτη και επίβλεψη κτιριακών έργων, αλλά και τη μελέτη γεωτεχνικών έργων. Οι μηχανικοί ασκούμε κατά κάποιο τρόπο καθήκοντα manager στα έργα που σχεδιάζουμε και επιβλέπουμε.

Αυστηρή ιεραρχία υφίσταται κυρίως στα μεγαλύτερα έργα που απαιτούν τη συμμετοχή πολλών μηχανικών και εργαζομένων. Σε αυτά υπάρχει ο project manager και από κάτω μηχανικοί κάθε ειδικότητας. Στα συνηθισμένα κτιριακά έργα συνήθως το γενικό συντονισμό έχει ο αρχιτέκτονας στη μελέτη, και στην κατασκευή ο πολιτικός μηχανικός.

kifisia1

Συγκρότημα κατοικιών στην Κηφισιά του αρχιτέκτονα Στέλιου Κόη. Στατική μελέτη και την επίβλεψη του έργου: Σ. Παπανικολάου

[sociallocker]

Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;

Ναι.

Ποια ήταν ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας ;

Μικρός εντυπωσιαζόμουν από τα ψηλά κτίρια και τις μεγάλες κατασκευές. Πάντα ήθελα να κάνω κι εγώ ένα, και τότε μου έμοιαζε κάτι πολύ δύσκολο. Δουλεύοντας συνειδητοποίησα ότι οι πιο δύσκολες δουλειές είναι αυτές που είναι περιορισμένο το budget και όχι οι μεγάλες όπως νόμιζα.

Hotel Tzia

Ξενοδοχείο στη Τζια. Αρχιτέκτονες Arch Group. Στατική μελέτη, Σ. Παπανικολάου σε συνεργασία με τον στατικό Μάνο Παπατζανάκη, ο οποίος ήταν ο κύριος μελετητής.

Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;

Ο κλάδος των μηχανικών στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση η οποία ξεκίνησε το 2007. Οι νέες κατασκευές είναι λίγες και η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει τις νέες τάσεις και τεχνολογικές εξελίξεις της υπόλοιπης Ευρώπης. Παρόλα αυτά είμαι σχετικά ικανοποιημένος με την πραγματικότητα που βιώνω, καθώς είχα την τύχη να συνεχίσω να σχεδιάζω νέες κατασκευές και μέσα στην κρίση, αν και πολύ λιγότερες απ’ ότι την προηγούμενη δεκαετία.

Ποιες σπουδές ακολουθήσατε;

Είμαι απόφοιτος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, από το οποίο έχω δύο διπλώματα. Το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού και το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης σε υπόγεια έργα και γεωτεχνικά.

karystos2

Σπίτι στην Κάρυστο των ese studio. Στατική μελέτη και την επίβλεψη του έργου: Σ. Παπανικολάου.

Ποια ήταν και είναι τα χόμπυ σας;

Μου αρέσει το διάβασμα, και τα ταξίδια. Αν και τα απρόβλεπτα ωράρια του επαγγέλματος αφήνουν λίγο χρόνο για αυτά.

Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα; Στο επάγγελμα που είστε υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα; Εσείς πόσα έχετε αλλάξει στην ίδια δουλειά και ποια;

Εργάζομαι από το 2000 στο ίδιο επάγγελμα και δεν έχω αλλάξει ποτέ αντικείμενο.

karystos3

Σπίτι στην Κάρυστο των ese studio. Στατική μελέτη και την επίβλεψη του έργου: Σ. Παπανικολάου

Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή; Και ποια τα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Προτίμησα τα κτιριακά έργα γιατί μου αρέσει η επαφή με τους πελάτες, η οποία είναι πολύ πιο έντονη σε αυτά απ’ ότι στις άλλες ειδικότητες του κλάδου. Στο επάγγελμά μας οι τεχνικές γνώσεις παίζουν το σημαντικότερο ρόλο. Χρειάζεται συνεχής ενημέρωση και διάβασμα, καθώς οι κανονισμοί και η νομοθεσία αλλάζουν συχνά. Επίσης πρέπει να παρακολουθείς τις νέες τάσεις και ιδέες που κερδίζουν έδαφος στην αγορά.

Πολύ σημαντική είναι η ανάπτυξη της ικανότητας να μανατζάρεις τους εργαζόμενους στην οικοδομή, και τους συνεργάτες στο γραφείο. Επίσης η ικανότητα να μπορείς να καταλαβαίνεις τις απαιτήσεις των πελατών και να μπορείς να πραγματώνεις τις επιθυμίες τους με γρήγορο και ποιοτικό τρόπο. Το πιο σημαντικό είναι όμως το να μπορείς να προβλέπεις όλα όσα μπορεί να πάνε στραβά και να τα προλαμβάνεις. Τα λάθη στις κατασκευές δύσκολα διορθώνονται αν γίνουν.

tzia katoikia ekskafh

Κατοικία στη Τζια του αρχιτέκτονα Πολυδωρίδη. Στατική μελέτη: Σ. Παπανικολάου.

tzia katoikia

Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.

Οι μέρες είναι πολύ διαφορετικές. Εξαρτάται αν περιλαμβάνουν επίσκεψη στο εργοτάξιο ή όχι. Αν υπάρχει εργοτάξιο, ξεκινάμε από πολύ νωρίς εκεί. Αν δεν υπάρχει, συνήθως τα πρωινά κάνουμε δουλειές σε Πολεοδομίες και άλλες υπηρεσίες. Μετά συνήθως τρώω με φίλους και κατόπιν συνεχίζω στο γραφείο όπου θα μείνω ως αργά.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;

Το επάγγελμα μας είναι μοναδικό καθώς έχεις τη δυνατότητα να υλοποιήσεις αυτό το οποίο σκέφτεσαι. Η διαδικασία αυτή σου δίνει θετική ενέργεια.

karystos

Σπίτι στην Κάρυστο των ese studio. Στατική μελέτη και την επίβλεψη του έργου: Σ. Παπανικολάου.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας; Νιώθετε ότι σας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε να έχετε στη ζωή σας;

Δεν έχω αισθανθεί ποτέ περιορισμένος από τα όντως δύσκολα ωράρια του επαγγέλματος καθώς υπάρχει ευελιξία σε αυτά. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες προέρχονται από τη γραφειοκρατία των δημοσίων υπηρεσιών, την ασυνέπεια που χαρακτηρίζει πολλούς εργαζόμενους στην οικοδομή και τελευταία από την κρίση η οποία έχει μειώσει την οικονομική ευχέρεια των πελατών.

Ποιές είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;

Η ολοκλήρωση ενός έργου και η χρήση του από τους πελάτες.

SXOLH MOUSIKHS

Μελέτη και κατασκευή Μουσικής Σχολής στη Βάρη: Σωτήρης Παπανικολάου

Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Μέχρι το 2011 οι αμοιβές ήταν πολύ ικανοποιητικές, αλλά πλέον έχουν μειωθεί σημαντικά. Η εκπαίδευση και η αμοιβή είναι δύο τελείως ασύνδετα πράγματα και είναι συχνό λάθος νέων στη δουλειά να πιστεύουν πως υπάρχει κάποια άμεση ανταμοιβή για την υψηλή τους εκπαίδευση. Στο επάγγελμά μας πληρώνονται η ευθύνη που αναλαμβάνουμε και το αποτέλεσμα που παράγουμε.

Από την εμπειρία σας ένας άνθρωπος στο δικό σας επάγγελμα που κυμαίνεται ο μισθός ή το εισόδημά του στην Ελλάδα;

Πλέον ο μισθός ενός νέου μηχανικού ξεκινά από τα 600 ευρώ το μήνα, ενώ το 2002 ήταν 1100 ευρώ το μήνα.

ESTIATORIO KOLONAKI

Εστιατόριο στο Κολωνάκι. Ανακαίνιση σε συνεργασία με το γραφείο Κοκκίνου-Κούρκουλα.

Έχετε άλλες παράλληλες ενασχολήσεις; Συμμετέχετε σε ΜΚΟ, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ή με τα κοινά (δήμος, κοινότητα);

Συμμετέχω σε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του real estate κυρίως στο εξωτερικό.

Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;

Να κάνω όσο καλύτερα μπορώ τη δουλειά μου.

Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;

Νομίζω πως έχω επηρεαστεί αρκετά. Για να γίνεις καλός στη δουλειά μας πρέπει να είσαι απαιτητικός και αυστηρός κάποιες στιγμές, αλλά και να μπορείς ταυτόχρονα να βγάζεις τις καλύτερες δυνατότητες των υφισταμένων σου. Η σημαντικότερη αλλαγή στο χαρακτήρα που επιβάλλει η άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού είναι ότι σου μαθαίνει να σκέφτεσαι με αναλυτικό και λογικό τρόπο.

A_KERKIDES_N_Ionia

Μελέτη κατασκευής κερκίδων σε γήπεδο στη Νέα Ιωνία, με το γραφείο μελετών Geotest.

Είστε ευχαριστημένοι από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;

Δεν είχα φανταστεί κάτι συγκεκριμένο όταν ξεκίνησα.

[/sociallocker]

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;

Είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για μηχανικούς στη χώρα μας και δεν προβλέπεται άμεση βελτίωση. Πάντα όμως υπάρχει χώρος για όσους έχουν θέληση, ικανότητες και λίγη τύχη.

oloigiaolous


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.