PROFILE ΟΛΟΙΓΙΑΟΛΟΥΣ

Σταύρος Μαυρογένης, ερευνητής: «Η έρευνα είναι κοινωνικό λειτούργημα, αλλά στην Ελλάδα θέλει… υπομονή»


Ο Σταύρος Μαυρογένης μελετάει τη νούμερο ένα ίσως επιστήμη του μέλλοντος, το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου με αυτό. Αντλώντας τεράστιο ενδιαφέρον από το γεγονός ότι κάθε μέρα μαθαίνει κάτι καινούριο, ανέλαβε το ρίσκο να αφοσιωθεί σε έναν τομέα, αυτόν της έρευνας, που δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχει τη θέση που θα έπρεπε…

Ποιος είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας σήμερα;

Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Διεθνές Δίκαιο και Κλιματική Πολιτική. Η Έννοια της Προσαρμογής και η Εφαρμογή της στην Περίπτωση των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσομένων Κρατών». Επίσης, κύριος ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (Ε.Κε.Π.Ε.Κ.) του Παντείου Πανεπιστημίου και Συντονιστής του Παρατηρητηρίου για το Δίκαιο και την Πολιτικής της Κλιματικής Αλλαγής.

Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας. Υπάρχει κάποια ιεραρχία ή επίπεδα; Αν ναι αναφέρετέ τα.

Τα καθήκοντα ενός ερευνητή δεν αφορούν ένα μόνο τομέα αλλά αντιθέτως αποτελούν πολυσχιδή δραστηριότητα με κεντρικό σημείο αναφοράς το Πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων τα εν λόγω καθήκοντα αφορούν την εκπόνηση έρευνας μέσω προγραμμάτων της Ε.Ε. και εθνικών, τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και θερινών σχολείων, τη διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και τέλος την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στα θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας. Το Ε.Κε.Π.Ε.Κ. διευθύνει ο Καθηγητής Γρ.Ι.Τσάλτας, Πρύτανης του Παντείου και τέως Υπουργός Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

[sociallocker]

Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;

Η ενασχόληση με τα ακαδημαϊκά αποτελούσε στόχο ήδη από τις πρώτες τάξεις του Λυκείου. Η επιλογή του ιδιαίτερου επιστημονικού αντικειμένου των διεθνών σπουδών οριστικοποιήθηκε μετά από την επιλογή μου στην Ε’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, ύστερα από διαγωνισμό έκθεσης στον οποία είχα επιλέξει αν ασχοληθώ με το πάντα επίκαιρο ζήτημα της παγκοσμιοποίησης.

Ποια ήταν ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας ;

Από μικρή ηλικία η κλίση μου στα αντικείμενα της ιστορίας, της γεωγραφίας και της αγωγής του πολίτη καθόρισαν εν πολλοίς την επιλογή του επαγγέλματος που θα ακολουθούσα. Επίσης, η αγάπη για το διάβασμα και τη λογοτεχνία αλλά και οι βραβεύσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς έκθεσης / έκφρασης αποτέλεσαν τα κυριότερα ερεθίσματα.

 

10253408_10203521023525706_322787507_n

Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;

Η τωρινή πραγματικότητα με αναφορά στην καθημερινότητα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου είναι σαφώς διαφορετική από τους αρχικούς σχεδιασμούς. Η οπισθοχώρηση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστήμιου με τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και μακροχρόνιου προγραμματισμού, στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή διεξαγωγή της επιστημονικής έρευνας.

Ποιες σπουδές ακολουθήσατε; (Σχολείο, ανώτερες ή ανώτατες σπουδές)

Ολοκλήρωσα τις μαθητικές μου σπουδές στο λεόντειο Λύκειο Πατησίων και στη συνέχεια αποφοίτησα από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια προχώρησα σε μεταπτυχιακές σπουδές και είμαι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Ο πρώτος από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στην ειδίκευση «Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείρισης» και ο δεύτερος από το King’s College London στην ειδίκευση “Environment, Politics and Globalization”.

Ποια ήταν και είναι τα χόμπυ σας;

Το διάβασμα, η μουσική και το θέατρο.

Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα; Στο επάγγελμα που είστε υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα; Εσείς πόσα έχετε αλλάξει στην ίδια δουλειά και ποια;

Συστηματικά ως ερευνητής από το 2010 και έπειτα. Η συνεχής εξειδίκευση που απαιτείται από έναν ερευνητή δεν επιτρέπει την συνεχή εναλλαγή επιστημονικών πεδίων.

Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή; Και ποια τα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Η ακαδημαϊκή καριέρα πέρα από την συγκέντρωση και τη μετάδοση της γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας προϋποθέτει την έρευνα ως βασικό εργαλείο προαγωγής της γνώσης. Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η αυτοπειθαρχία, η προσήλωση στον στόχο και η σκληρή δουλειά.

Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.

Μια τυπική μέρα ξεκινάει με την ανάγνωση μέσω του διαδικτύου των ειδήσεων αναφορικά με περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά θέματα, στη συνέχεια συναντήσεις με συνεργάτες για τα τρέχοντα ζητήματα και τέλος είτε διδασκαλία είτε έρευνα αναλόγως των προτεραιοτήτων που έχουν καθοριστεί από τον ετήσιο προγραμματισμό του Ε.Κε.Π.Ε.Κ

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;

Το επάγγελμα του ερευνητή θα πρέπει μάλλον να θεωρείται περισσότερο ως λειτούργημα αφού στοχεύει στην προσφορά και τη μετάδοση της γνώσης παρά στο κέρδος. Αποτελεί στην ουσία μια δραστηριότητα της οποία η προστιθέμενη αξία αφορά τη βελτίωση του επιπέδου ζωής, την ανάλυση και τεκμηρίωση του κοινωνικού γίγνεσθαι και την αποσαφήνιση κοινωνικών φαινομένων κατά τρόπο ψύχραιμο και διεισδυτικό.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας; Νιώθετε ότι σας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε να έχετε στη ζωή σας;

Η έρευνα αποτελεί ένα άκρως απαιτητικό και χρονοβόρο επάγγελμα το οποίο δεν αμείβεται αναλόγως. Ο ελεύθερος χρόνος στην ουσία δεν υφίσταται καθώς η δουλειά συνεχίζεται και πέραν του ωραρίου στο σπίτι ενώ η συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού που λειτουργούν σε διαφορετικές χρονικές ζώνες αυξάνει τις απατήσεις.

Ποιές είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;

Η αναγνώριση των πορισμάτων της έρευνας μέσω των δημοσιεύσεων αρχικά από τους συναδέλφους της ακαδημαϊκής κοινότητας και σε δεύτερο χρόνο από το ευρύτερο κοινό σαφώς αποτελεί το γενικό στόχο. Επίσης, η επαφή με την περιφέρεια και τις κοινότητες εκτός Αθηνών είναι μια σημαντική στιγμή καθώς η επιστημονική γνώση δεν πρέπει να περιορίζεται στην έδρα των πανεπιστημίων και να φυλάσσεται σε ακαδημαϊκές θερμοκοιτίδες αλλά να διαχέεται σε όλη τη χώρα για να αποκτά με αυτό τον τρόπο πολλαπλασιαστικά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο.

Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Οι χρηματικές απολαβές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και απέχουν μακράν από τα δεδομένα της Δυτικής Ευρώπης. Η απουσία οργανωμένου πλαισίου χρηματοδότησης της έρευνας είναι εμφανής ιδιαίτερα στους κλάδους των ανθρωπιστικών και πολιτικών σπουδών.

Από την εμπειρία σας ένας άνθρωπος στο δικό σας επάγγελμα (συγκεκριμένη ιεραρχία) που κυμαίνεται ο μισθός ή το εισόδημά του στην Ελλάδα; Ακριβή νούμερα κατά προσέγγιση (π.χ. Από 1000 μικτά έως 2000€ το μήνα)

Το εισόδημα δεν είναι σταθερό και εξαρτάται από την συμμετοχή του ερευνητή σε προγράμματα. Επίσης, σε περίπτωση εξαρτημένης εργασίας με «μπλοκάκι» οι αμοιβές μειώνονται ακόμη περισσότερο λόγω κρατήσεων. Η δουλειά του ερευνητή δυστυχώς δεν έχει κρατική υποστήριξη και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, γεγονός που εξηγεί τη μαζική διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό.

Έχετε άλλες παράλληλες ενασχολήσεις; Συμμετέχετε σε ΜΚΟ, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ή με τα κοινά (δήμος, κοινότητα);

Η πλήρης απασχόληση και σε χρονοδιαγράμματα εκτός ωραρίου δεν επιτρέπει άλλες απαιτητικές ασχολίες. Παρά ταύτα συμμετέχω σε ομιλίες που προσκαλούμαι σε ημερίδες ΜΚΟ ή άλλων φορέων.

Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;

Οι προσωπικοί στόχοι δυστυχώς λόγω της επικρατούσας κατάστασης δεν συνάδουν με κάποιου είδους προγραμματισμό. Ω εκ τούτου η εξέλιξη στον συγκεκριμένο επάγγελμα παραμένει αβέβαιη με την προοπτική του εξωτερικού πάντα ελκυστική.

Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;

Θεωρώ ότι ο χαρακτήρας μου και η προσωπικότητά μου με οδήγησε στην συγκεκριμένη διαδρομή.

Είστε ευχαριστημένοι από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;

Σε γενικές γραμμές τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Οι εμπειρίες, τα ταξίδια, η κοινωνικοποίηση, η πρόσληψη και η μετάδοση γνώσης είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που γέρνουν την πλάστιγγα στα υπερ. Ως προς αυτό δεν θα άλλαζα τίποτα στην περίπτωση που θα είχα την ευκαιρία να επιλέξω ξανά.

[/sociallocker]

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;

Να οπλιστούν με θάρρος και υπομονή αλλά ταυτόχρονα να σώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είναι ένα ρίσκο που αξίζει να αναλάβουν γιατί το αποτέλεσμα θα τους δικαιώσει, θα τους ανοίξει πολλές προοπτικές και θα τους βοηθήσει αν διαμορφώσουν μια διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο.

Ονοματεπώνυμο: Σταύρος Μαυρογένης
Πατήστε εδώ για το βιογραφικό μου http://ekepek.gr/el/members/101-mavrogenis
LinkedIn Profile: https://www.linkedin.com/profile/preview?vpa=pub&locale=en_US


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.