DSC_0548 ΟΛΟΙΓΙΑΟΛΟΥΣ

Στέφανος Λίβος, συντονιστής E-Learning στην Αγγλία: «Ανακαλύψτε τι σας ταιριάζει και εξειδικευτείτε σε αυτό»


Ο Στέφανος Λίβος, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του σε ανώτατο επίπεδο στην Αθήνα, ταξίδεψε στην Αγγλία για την αναζήτηση καλύτερων συνθηκών, αυτών που η Ελλάδα δυστυχώς δύσκολα μπορεί να προσφέρει σήμερα. Παράλληλα με την εργασία του τον τελευταίο καιρό ως e-Learning Coordinator σε έναν οργανισμό υγείας του εθνικού συστήματος υγείας, διακρίνεται και στη συγγραφική δραστηριότητα, καθώς πρόσφατα οι εκδόσεις Λιβάνη εξέδωσαν το πρώτο του βιβλίο.

Ποιος είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας σήμερα;

Είμαι e-Learning Coordinator σε έναν οργανισμό υγείας του εθνικού συστήματος υγείας της Αγγλίας και σε part time επίπεδο ασχολούμαι ημιεπαγγελματικά με τη συγγραφή βιβλίων.

Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας. Υπάρχει κάποια ιεραρχία ή επίπεδα; Αν ναι αναφέρετέ τα.

Υπάρχει μια περιορισμένη ιεραρχία, μια και στην ουσία δουλεύω μόνος μου συνεργαζόμενος με ανθρώπους σε πολλά επίπεδα, από νοσοκόμους και γιατρούς μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού. Προϊστάμενός μου είναι ο Learning & Development Manager και σε δεύτερο επίπεδο ο Associate Director of HR and Organisation Development.

StefanosLivos

[sociallocker]

Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Όταν ήμουν εγώ παιδί, το e-learning ήταν ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και σίγουρα όχι γνωστό στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επάγγελμα προέκυψε μόλις πριν δύο χρόνια, όταν άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα MOOCs (Massive Open Online Courses) και αποφάσισα να ασχοληθώ περισσότερο.

Ποια ήταν ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας ;

Οι καλές γενικές γνώσεις που είχα από παιδί και η άριστη σχέση με την τεχνολογία.

Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;

Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Το e-learning δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο όσο θα έπρεπε ή θα περίμενε κανείς. Ενώ έχει αποδειχτεί ότι όσο πιο εκπαιδευμένος πάνω στη δουλειά του είναι ένας υπάλληλος τόσο πιο παραγωγικός είναι, οι μόνες εταιρείες που εισάγουν e-learning στην εκπαίδευση των υπαλλήλων τους είναι οι μεσαίες και μεγάλες. Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί τα οφέλη δεν είναι μόνο για τον εργοδότη, αλλά και για τον υπάλληλο γιατί όσο καλύτερα ξέρεις αυτό που κάνεις, τόσο πιο ασφαλής και σίγουρος νιώθεις για τη δουλειά σου, πέρα από το ότι είναι πιο εύκολο να εξελιχθείς.

Ποιες σπουδές ακολουθήσατε; (Σχολείο, ανώτερες ή ανώτατες σπουδές)

Όλες οι σπουδές μου ήταν σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμιο. Το κύριο πτυχίο μου είναι στην Ψυχολογία και το μεταπτυχιακό μου σε Ψυχολογία και ΜΜΕ, και τα δύο στο Πάντειο. Στην Αγγλία παρακολούθησα ένα short course σε Human Resource Management στο City University London.

P1030062

Ποια ήταν και είναι τα χόμπυ σας;

Το γράψιμο ήταν ανέκαθεν το βασικό μου χόμπι και από εκεί και πέρα τα πολύ κλασικά: βιβλία, μουσική, ταινίες και πλέον social media.

Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα; Στο επάγγελμα που είστε υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα; Εσείς πόσα έχετε αλλάξει στην ίδια δουλειά και ποια;

Συνολικά εργάζομαι on and off 7-8 χρόνια πάνω σε πολύ διαφορετικά αντικείμενα: customer service σε τηλεφωνικό κέντρα, συντάκτης σε τηλεοπτική εκπομπή, project coordinator σε κινηματογραφικό φεστιβάλ, μοντέρ σε διαδικτυακή τηλεόραση, ψυχολογία και φυσικά e-learning.

Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή; Και ποια τα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Ήταν κάτι που ήρθε τυχαία. Αρχικά ήταν απλά μια προσωρινή εσωτερική μετακίνηση για να δοκιμάσω τον εαυτό μου σε κάτι καινούριο. Επειδή οι προϊστάμενοί μου όμως ήταν ευχαριστημένοι με τη δουλειά μου κι επειδή ένιωθα δημιουργικός, αποφάσισα να μείνω. Αυτό που χρειάζεται είναι καλή γνώση των μεθόδων και εργαλείων e-learning και καλά οργανωτικά και επικοινωνιακά προσόντα.

Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.

Η μέρα μου περιλαμβάνει πολλά emails, πολλά τηλέφωνα, πολλά φύλλα εργασίας στο Excel και σχεδιασμό για να αυξήσουμε το ποσοστά του training compliance (συγγνώμη που το γράφω στα Αγγλικά, αλλά δεν έχω δουλέψει στο αντικείμενο στην Ελλάδα οπότε οι μόνες μεταφράσεις που σκέφτηκα θα ακούγονταν λίγο περίεργα). Μετά το πέρας της εργασίας, το πολύ να πάω στη διπλανή παμπ για καμιά μπύρα ή για μια σύντομη βόλτα. Όπως κάθε μεγάλη πόλη, το Λονδίνο σε καταπίνει και στις καθημερινές δεν μένουν πολλές αντοχές για κάτι παραπάνω.

STEFANOS.L-DSC_0114

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;

Είναι κυρίως οι προοπτικές του και η προσφορά στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ειδικά στον τομέα της υγείας, η δουλειά η δική μου βοηθάει νοσοκόμους, γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ να σώσουν ζωές και, σε δεύτερο επίπεδο, να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας; Νιώθετε ότι σας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε να έχετε στη ζωή σας;

Η σημαντικότερη δυσκολία στη συγκεκριμένη δουλειά είναι ότι ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό έχει ένα καλό: οι πολύ υψηλές απαιτήσεις λόγω των συνεχών ελέγχων, αλλά και ένα κακό: τη γραφειοκρατική δυσκινησία, πχ δεν είναι εύκολο να δοκιμάσεις μια πρωτοποριακή ιδέα γιατί πρέπει πρώτα να την περάσεις από πέντε ανθρώπους και δεκαπέντε συμβούλια.

Ποιές είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;

Είναι όταν πιάνουμε τους μικρούς στόχους που θέτουμε και προφανώς το καλό κλίμα στην ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να γελάς ενώ δουλεύεις χωρίς ο διευθυντής σου να σε κοιτάει καχύποπτα.

Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Δυστυχώς, όχι. Όπως είπα, μιλάμε για ευρύτερο δημόσιο τομέα, οπότε οι μισθοί δεν είναι ανταγωνιστικοί με αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν όμως άλλα προνόμια, όπως το να φεύγεις από τη δουλειά στην ώρα σου και κανείς να μην σου ζητάει να δουλέψεις 2-3 ώρες παραπάνω χωρίς να πληρωθείς.

Από την εμπειρία σας ένας άνθρωπος στο δικό σας επάγγελμα (συγκεκριμένη ιεραρχία) που κυμαίνεται ο μισθός ή το εισόδημά του στην Ελλάδα; Ακριβή νούμερα κατά προσέγγιση (π.χ. Από 1000 μικτά έως 2000€ το μήνα)

Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω συγκεκριμένη γνώση, αλλά δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να παίρνει πάνω από €700, εκτός κι αν εργάζεται σε κάποια μεγάλη πολυεθνική.

DSC_0548

Έχετε άλλες παράλληλες ενασχολήσεις; Συμμετέχετε σε ΜΚΟ, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ή με τα κοινά (δήμος, κοινότητα);

Δυστυχώς, η δουλειά και το γράψιμο δεν αφήνουν χρόνο για να ασχοληθώ με άλλα πράγματα. Το μόνο που μπορώ και κάνω είναι να προωθώ δουλειές και εκστρατείες μέσω social media.

Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;

Είναι και θα είναι πάντα μια δημιουργική δουλειά με καλύτερα χρήματα.

Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;

Όχι ιδιαίτερα. Στη δουλειά μου πρέπει να είμαι αρκετά κοινωνικός και να μιλάω με πολύ κόσμο, ενώ στην προσωπική μου ζωή είμαι περισσότερο εσωστρεφής. Προτιμώ να δουλεύω ξεχωριστά την προσωπική μου ανάπτυξη σε επίπεδο προσωπικότητας και την εργασιακή με κριτήρια παραγωγικότητας.

Είστε ευχαριστημένοι από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;

Η δουλειά που κάνω ήταν εξαρχής το πρώτο βήμα για κάτι καλύτερο. Νομίζω ότι πήρα ήδη αυτό που χρειαζόμουν και ήθελα, οπότε νιώθω έτοιμος να δοκιμάσω περισσότερα.

[/sociallocker]
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;

Θα τους συμβούλευα να μην φοβούνται τη δουλειά και να μην θεωρήσουν ποτέ ότι μια θέση εργασίας δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει. Από κάθετι που κάνεις παίρνεις κάτι. Ιδανικά, αφού δοκιμαστούν σε διαφορετικές θέσεις θα πρότεινα να αποφασίσουν τι τους αρέσει περισσότερο και να ειδικευτούν σε αυτό.

Osa Xwraei Mia Stigmi (medium)

 

 

 

 

 

 

Ονοματεπώνυμο: Στέφανος Λίβος
Πατήστε εδώ για το βιογραφικό μου: http://stefivos.com/who-is/
LinkedIn Profile: https://www.linkedin.com/in/stefanoslivos


1 σχόλιο on Στέφανος Λίβος, συντονιστής E-Learning στην Αγγλία: «Ανακαλύψτε τι σας ταιριάζει και εξειδικευτείτε σε αυτό»

  1. Pingback: "Το μυστικό του Λεβάντε": Ιστορικό μυθιστόρημα για την Κατοχή στη Ζάκυνθο, από τον Στέφανο Λίβο

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.