spiti kosti palama ΕΛΛΑΔΑ

Στο «σφυρί» το σπίτι του Κωστή Παλαμά – διαφωνία Δήμου Πατρέων – ιδιωτών


Η διώροφη κατοικία στο κέντρο της Πάτρας, στην οποία γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς, μπήκε και πάλι σε πωλητήριο με τους ιδιοκτήτες του να ζητούν 1,5 εκατ. και τον Δήμο να βάζει πλαφόν στις 505.000 ευρώ. Πλήθος αποδοκιμαστικών δημοσιευμάτων στα τοπικά μέσα.

Το πωλητήριο, που προϋπήρχε, αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια βασικών εργασιών συντήρησης που έγιναν με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών και με την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων. Η πρόθεση όμως των ιδιοκτητών να πουλήσουν το οίκημα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, δεν είχε αρθεί ποτέ, παρά την καταρχήν θετική τους διάθεση προς τις προσπάθειες του δήμου να αποκτήσει το ιστορικό αυτό ακίνητο.

Όπως αναφέρει το Βήμα, έπειτα από προσπάθειες του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών να βρεθεί μια λύση ώστε το οίκημα να γλιτώσει από την κατάρρευση, συγκροτήθηκε με την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου μια Επιτροπή Ανταλλαγής. Έργο της επιτροπής αυτής είναι να βρει και να προτείνει στις δύο ιδιοκτήτριες, κατοίκους Ελβετίας, άλλο ακίνητο ή οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου για ανταλλαγή.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικής Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας κ. Παναγιώτη Βαφέα, η έκθεση του ορκωτού εκτιμητή όρισε την αξία του ακινήτου στις 505.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί και τη βάση της ανταλλαγής για τον δήμο. Από την πλευρά τους όμως οι ιδιοκτήτες έχουν ορίσει το τίμημα στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ιστορική και πολιτιστική αξία του ακινήτου, στο οποίο εκτός από τον μεγάλο μας ποιητή έζησε και η ελληνοϊταλίδα συγγραφέας Ματθίλδη Σεράο, είναι μεγάλη. Πρόκειται εξάλλου για ένα από τα παλαιότερα νεοκλασικά οικήματα της πόλης, αντανακλώντας μια αρχιτεκτονική που άνθισε στην πόλη επί δημαρχίας Βούλγαρη. Σήμερα, τα κτιριακά προβλήματα είναι μεγάλα με αποτέλεσμα τον περασμένο Ιανουάριο να πέσουν σοβάδες από την οροφή στο πεζοδρόμιο θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των περαστικών. Έπειτα από προσπάθειες του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών, που εξασφάλισε και τα υλικά, έγιναν κάποιες πρώτες εργασίες, όμως πολλές ακόμη είναι απαραίτητες. Τι θα απογίνει όμως το κτίριο αυτό, που ήδη ρημάζει, εάν η προσπάθεια ανταλλαγής δεν αποδώσει; «Σε αυτή την περίπτωση ο δήμος δεν θα μπορεί παρά να ασκήσει πιέσεις προς τους ιδιοκτήτες, παλαιούς ή νέους, για αποκατάσταση των ζημιών» απαντά ο αντιδήμαρχος.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.