155131524 ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα ο πρώην δήμαρχος Ζωγράφου Γ. Καζάκος με τα «κόκκινα δάνεια» και τις παράνομες προσλήψεις


Στον εισαγγελέα παραπέμπεται ο πρώην δήμαρχος Ζωγράφου Γ. Καζάκος, μετά από το πόρισμα φωτιά που συνέταξαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.

Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης  για τον πρώην δήμαρχο Ζωγράφου, Γιάννη Καζάκο, είναι κόλαφος, το οποίο προτείνει πειθαρχική δίωξη και ποινική παραπομπή για τέσσερα κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και πλαστογραφία εγγράφων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αποκάλυψη που κάνει η εφημερίδα το ¨ΈΘΝΟΣ» το ΣΕΕΔΔ καταγράφει το «κόλπο γκρόσο» με δεκατέσσερις προσλήψεις υπαλλήλων σε εταιρείες του δήμου στις οποίες πρόεδρος ήταν ο ίδιος ο Γιάννης Καζάκος.

Η έκθεση έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία Αθηνών και περιγράφει το πελατειακό σύστημα προσλήψεων στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο κεντροδεξιός πρώην δήμαρχος Ζωγράφου, ο οποίος διοικούσε ερήμην των συλλογικών οργάνων του δήμου, ενώ, ανάμεσα στα 4 κακουργήματα είναι και εκείνο της πλαστογραφίας δημοσίων εγγράφων μέσω της οποίας πραγματοποίησε παράνομες μετατροπές συμβάσεων υπαλλήλων και μονιμοποίησε παρανόμως 14 υπαλλήλους.

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια και αποκαλύφθηκε  έπειτα από καταγγελίες δημοτικών συμβούλων με τους επιθεωρητές να ξεκινούν την έρευνα από το 2005, ενώ, όπως αναφέρει το πόρισμα τα 14 άτομα εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μέσω stage στον δήμο Ζωγράφου και το 2005 εμφανίστηκαν «ξαφνικά» ως υπάλληλοι αορίστου σε εταιρείες του δήμου που είχαν καταργηθεί.

Εκ των οποίων, οι επτά μεταφέρθηκαν στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου και οι υπόλοιποι χαρακτηρίστηκαν πλεονάζων προσωπικό που θα μπορούσε να μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ωστόσο, οι ίδιοι αρνούνται και μέχρι σήμερα διεκδικούν να μονιμοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου.

Επίσης, με βάσει την εφημερίδα, «Οι επιθεωρητές καταγράφουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του πρώην δημάρχου Γ. Καζάκου στις παράνομες προσλήψεις, αναφέροντας ότι παρουσίασε αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων όπου ήταν και πρόεδρος, στις οποίες αναφέρεται η σύναψη σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου για τους 14 υπαλλήλους.

Οι ελεγκτές πραγματοποίησαν Ένορκη Διοικητική Εξέταση και διαπίστωσαν ότι οι αποφάσεις δεν είχαν ληφθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια, καθώς αυτά υπολειτουργούσαν. Οι επιθεωρητές καταγράφουν στα συμπεράσματά τους ότι τέσσερις υπάλληλοι προσελήφθησαν το 2005 με στοιχεία ταυτότητας που είχαν εκδώσει το 2007(!), ενώ την περίοδο που εμφανίζονται ότι εργάζονταν διέθεταν και κάρτα ανεργίας !».

Επιπλέον, το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ αναφέρει ότι η εξουσιοδότηση με την οποία οι 24 υπάλληλοι νομιμοποιούνταν ως εργαζόμενοι από συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν δόθηκε ποτέ από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά, πλαστογραφήθηκε από τον Γιάννη Καζάκο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι από τα δεκατέσσερα άτομα τα οκτώ δεν συμπεριλαμβάνονταν στις καταστάσεις προσωπικού των εταιρειών του δήμου, δεν ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ, δεν έλαβαν ποτέ βεβαιώσεις αποδοχών,δεν συμπεριέλαβαν στη φορολογική τους δήλωση τις «αποδοχές» τους από τις εταιρείες του δήμου και δεν είχαν εγγραφεί στον σύλλογο εργαζομένων.

Πάντα με βάσει την εφημερίδα, η γνωμοδότηση των Επιθεωρητών, δείχνει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες τουλάχιστον για τέσσερα κακουργήματα για τον Γιάννη Καζάκο, καθώς διαπιστώνεται ότι με την ιδιότητά του ως προέδρου των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών του δήμου «Δημοτική Συγκοινωνία» και «Δημοτικά Πάρκα».

Προέβη στην μεταφορά  στην κοινωφελή εταιρεία του δήμου επτά από τα δεκατέσσερα άτομα, τα οποία δεν είχαν εργασιακή σχέση με τις δύο αστικές εταιρείες, και άλλα επτά, τα οποία, επίσης, δεν είχαν εργασιακή σχέση με τις εταιρείες, κηρύχθηκαν πλεονάζον προσωπικό, ενώ κατηγορείται ότι πλαστογράφησε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία δεν ελήφθη ποτέ από το ανώτατο δημοτικό όργανο για εξουσιοδότησή του προκειμένου να καλύψει τυχόν κενές θέσεις στις δημοτικές εταιρείες.

Επίσης, υπέγραψε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου με τα 14 άτομα, σε χρόνο μεταγενέστερο της ημερομηνίας που φέρουν, ενώ αυτά τα άτομα ουδέποτε υπήρξαν υπάλληλοι των δύο εταιρειών.

Ακόμα, απέστειλε στο ΣΕΕΔΔ, το 2010, καταστάσεις μισθοδοσίας των δύο εταιρειών, στις οποίες τα 14 άτομα περιλαμβάνονται, αν και δεν μισθοδοτούνταν από αυτές, και οι οποίες δεν αποτελούν μισθοδοτικές καταστάσεις αυτών των νομικών προσώπων.

Ενώ, κατά την ένορκη κατάθεσή του, στο πλαίσιο της ΕΔΕ, έδωσε αναληθείς απαντήσεις για τα θέματα απασχόλησης των 14 ατόμων.

Η Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση Αττικής πρόκειται να αναζητήσει τις πειθαρχικές ευθύνες, ενώ η Εισαγγελία Αθηνών θα διερευνήσει τα ποινικά αδικήματα τόσο για τον πρώην δήμαρχο όσο και για τη λογίστρια των δύο εταιρειών.

Τέλος, ο πρώην δήμαρχος Ζωγράφου, προσθέτει η εφημερίδα, ελέγχεται για σειρά άλλων αποφάσεων που σχετίζονται με τη σύναψη δανείων του Δήμου, κατά τη διάρκεια της θητείας του, που κόντεψαν να σταματήσουν την καταβολή της 5ης δόσης από το ΔΝΤ προς τη χώρα τον Αύγουστο του 2011.

Είχε πάρει δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ από την αυστριακή τράπεζα Communal για να γοράσει έκταση 11 στρεμμάτων από τη βίλα της οικογένειας Ζωγράφου, ενώ στη δανειακή σύμβαση η τράπεζα δεν απαιτούσε εμπράγματη εγγύηση από τον δήμο, ενώ ο κ. Καζάκος δεν απέστειλε την σύμβαση για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα ταμεία του δήμου εισέπραξαν τα ποσά και κατέβαλαν 19,5 εκατομμύρια ευρώ στην οικογένεια Ζωγράφου, ωστόσο, το δάνειο χτύπησε «κόκκινο» και, με την αλλαγή σκυτάλης στις εκλογές, ο νέος δήμαρχος Κώστας Καλλίρης εξέφρασε αδυναμία να το αποπληρώσει.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να προκύψουν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 25 εκατομμυρίων τα οποία, σε συνδυασμό με το δάνειο ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ του δήμου Αχαρνών, έφεραν αναστάτωση και εκνευρισμό στο ΔΝΤ το οποίο απειλούσε να μην αποδεσμεύσει τη δόση.

Χρειάστηκε τότε ειδική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας για να καλυφθεί το κενό και επιτευχθεί συμφωνία για την καταβολή της δόσης.

 


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.