Τα Ωμέγα 3 δεν ωφελούν τα άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο
Καμία επίδραση στα άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο δεν έχουν τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια τα οποία είναι πλούσια σε Ωμέγα 3, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στην Ιταλία από τον δρ Μάριο Νέγκρι του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας του Μιλάνου.
Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε άτομα που πάσχουν από ανεπάρκεια ή έχουν «περάσει» κάποιο έμφραγμα, η νέα μελέτη έρχεται να παρατηρήσει πως τα συμπληρώματα αυτά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα σε ασθενείς που λαμβάνουν ήδη φαρμακευτική αγωγή.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ύστερα από μελέτη στοιχείων από 12.513 άτομα στην Ιταλία, στα μισά από τα οποία είχαν χορηγήσει Ωμέγα 3 και στα άλλα μισά ένα υποτιθέμενο φάρμακο το οποίο αποτελούταν ελαιόλαδο. Παρατήρησαν, λοιπόν, μετά από 12 χρόνια πως το επίπεδο θνησιμότητας από εγκεφαλικό ή έμφραγμα και για τις δύο ομάδες κυμαινόταν στο 12%.
Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν πως: «Σε μια ευρεία ομάδα ασθενών με πολλαπλούς καρδιαγγειακούς κινδύνους (διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, κάπνισμα, παχυσαρκία) η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων Ωμέγα 3 δεν μείωσε καθόλου την θνησιμότητα».