Τα σενάρια για πλειστηριασμούς ακινήτων
Ο τρόπος με τον οποίο θα επιτραπούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα καθορίσει τον βαθμό που αυτοί θα επιδράσουν στην αγορά και τις τιμές γενικότερα. Αυτό σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, που δεν εξεπλάγησαν από την κινητικότητα που καταγράφεται αναφορικά με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται, ασκώντας με τη σειρά τους πιέσεις στις τράπεζες.
Σε διαβούλευση βγαίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης προς τους κοινωνικούς φορείς, τις επόμενες ημέρες, σχέδιο που περιλαμβάνει μείωση των κοινωνικών κραδασμών που θα προκύψουν από την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 1-1-2014 με περίοδο χάριτος σε όσους χρωστούν δάνεια τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και σκληρά μέτρα για όσους σε μια λογική στάσης πληρωμών από το 2008-2009 δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, παρά το ότι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
Η λογική είναι ξεκάθαρη. Δε μπορεί κάποιος να δηλώνει εισοδήματα άνω των 50.000, 60.000 ή ακόμη και 100.000 ευρώ, να διατηρεί για παράδειγμα ακίνητο επιφάνειας 100, 150 ή ακόμα και 200 τ.μ. και να μην επικοινωνεί καν με την τράπεζα για να διευθετήσει μέρος έστω των υποχρεώσεών του από το 2008, οπότε και ξεκίνησε το μέτρο της προστασίας της α΄ κατοικίας. Το μέτρο προστασίας της κατοικίας δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί και από κοινωνικές ομάδες που απλώς βολεύτηκαν και δεν πληρώνουν αν και έχουν δυνατότητα.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στις αρχές του 2014. Αν για παράδειγμα δεν εφαρμοστούν κάποιοι κανόνες και οι πλειστηριασμοί γίνουν με μαζικό τρόπο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμπαρασύρουν τις τιμές στο σύνολο της αγοράς, μεγεθύνοντας την κρίση στην κτηματαγορά και φέρνοντας ακόμα περισσότερα δάνεια σε προβληματική κατάσταση, καθώς το ποσό του δανείου θα ξεπερνά την αξία του ακινήτου.
Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 320.000 στεγαστικά δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα. Ειδικότερα, το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων στο τέλος του περασμένου χρόνου ήταν 21,4%, ενώ τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ήταν 74,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.498.000 στεγαστικά δάνεια.