TheCityGame: Εφαρμογή για το πώς να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι κάνοντας μια καλή πράξη την ημέρα!
Πώς θα σας φαινόταν να χρησιμοποιείτε καθημερινά μια εφαρμογή στο κινητό σας, η οποία να σας ενθαρρύνει και να σας επιβραβεύει για να κάνετε… καλές πράξεις; Πολύ καλό για να είναι… ελληνικό; Κι όμως, ο Θωμάς, ο Ιουστίνος και ο Φώτης το πίστεψαν, δημιούργησαν την εφαρμογή TheCityGame και… βοηθούν ανθρώπους να γίνονται καλύτεροι!
Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα για την εφαρμογή; Θεωρείτε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα ανθρωπισμού ή ανάληψης καλώς πράξεων στην κοινωνία μας και… είπατε να δώσετε κίνητρο;
Ξεκινήσαμε μάλλον πιο στενόμυαλα, με αρχικό στόχο την επιβράβευση της ανακύκλωσης. Καταλάβαμε γρήγορα ότι αυτό ήταν αρκετά περιοριστικό, και ότι μια προσπάθεια χωρίς μπάτζετ μάλλον θα πήγαινε χάλια. Το άλλο που είδαμε είναι ότι, είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ανακύκλωση μετάλλων πάει πολύ καλά με πάρα πολλές χώρες να έχουν πετύχει ποσοστά ανακύκλωσης άνω του 90% ακόμα και με χαμηλά ποσοστά οικιακής ανακύκλωσης και με ανύπαρκτες υποδομές.
Εκεί που είδαμε ότι μπορεί να βοηθήσει μια εφαρμογή σαν τη δική μας είναι στην ευαισθητοποίηση και την παρότρυνση για όλες τις πράξεις περιβαλλοντικού και κοινωνικού καλού, που φυσικά βλέπουμε να υπάρχει έλλειμμα. Όχι μόνο υπάρχει έλλειμμα, αλλά το ξέρουμε και όλοι. Το βιώνουμε όταν σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε κάτι που ξέρουμε ότι είναι καλό (ενώ περνάμε άπειρο χρόνο σε ανούσια πράγματα καθημερινά), και όταν θέτουμε τις ελπίδες μας σε μεγαλύτερες από εμάς δυνάμεις («Δεν ανακυκλώνω μωρέ, γιατί και ο δήμος ρίχνει τα ανακυκλώσιμα στις χωματερές»).
Ποιες είναι αυτές οι καλές πράξεις που βλέπουμε στην εφαρμογή; Με τι κριτήρια τις επιλέγετε; Κάθε πότε τις ανανεώνετε; Και… μήπως, στην Ελλάδα της κρίσης, θεωρείτε ότι μπορεί να έχετε αφήσει κάτι απέξω;
Ξεκινήσαμε με δέκα αποστολές, και λέμε να βγάζουμε δύο καινούργιες κάθε εβδομάδα. Αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε με τίποτα είναι να θέτουμε το μέτρο του ηθικού. Άσχετα από το τι πιστεύουμε οι ίδιοι, δεν είναι ο ρόλος μας να πούμε ότι το παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο είναι ηθικά σωστό ή λάθος. Έτσι, τα κριτήρια για τις αποστολές είναι μόνο το αποδεδειγμένο περιβαλλοντικό καλό (πάρε το λεωφορείο αντί για το αυτοκίνητό σου σήμερα) και το «αν ήσουν στη θέση του θα ήθελες να σου το κάνουν αυτό;» για τις κοινωνικά καλές αποστολές (γίνε δωρητής αίματος).
Σίγουρα έχουμε αφήσει πολλές απέξω, αλλά έχουμε και την αποστολή «Whatever» για να μπορεί να μας δείχνει κανείς τις καλές πράξεις που δεν έχουμε σκεφτεί ακόμα.
Ξεκινήσατε με την ιδέα της ανακύκλωσης και των ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών… Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, τα θέματα αυτά έχουν πάει πολύ πίσω και ο κόσμος δεν ασχολείται στον βαθμό που θα έπρεπε. Εσείς, από τους χρήστες σας, τι εικόνα έχετε;
Επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε… Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, το νομικό πλαίσιο που υπάρχει, οι καμπάνιες κοινωνικής ευθύνης των εταιριών, οι εκπομπές στην τηλεόραση, τα πρόστιμα από την Ε.Ε., είναι όλα πράγματα που δείχνουν ότι ίσως είμαστε πιο καλά από ποτέ στα θέματα αυτά. Μειοψηφούν πλέον αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα (και οι ίδιοι δηλαδή) πληρώνει πρόστιμα επειδή δεν συμμορφώνεται σε καλές περιβαλλοντικά πρακτικές. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι είναι καλό και δυνατό να ανακυκλώνεις το λάδι που χρησιμοποίησες για το τηγάνι.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως μπορεί να πει κανείς πως έχει σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθεί τη σήμερον ημέρα. Αυτό που βλέπουμε από τους χρήστες μας είναι το αναμενόμενο, ότι δηλαδή έχουν διαβαθμίσεις στο πόσο ασχολούνται με τα θέματα αυτά και πως ο καθένας έχει τις αγαπημένες του καλές πράξεις.
Οι τρόποι «ανταπόδοσης» για τους χρήστες της εφαρμογής που τα καταφέρνουν, ποιοι είναι; Και ποιοι θα είναι; Κι επειδή στην Ελλάδα ζούμε… πώς αποδεικνύεται η επιτυχία τους;
Οι χρήστες αποδεικνύουν την καλή τους πράξη με μια φωτογραφία. Με κάθε πράξη κερδίζουν πόντους ανάλογα με το πόσο δύσκολη είναι και το αντίκτυπό της. Οι πόντοι αυτοί μετά ανταλλάσσονται με δώρα που είτε είναι αντικείμενα που σε βοηθούν να κάνεις περισσότερες καλές πράξεις (μια πάνινη τσάντα για να ψωνίζεις από το σούπερ μάρκετ χωρίς τις πλαστικές σακούλες) είτε είναι «δώρα» για άλλους που τα έχουν ανάγκη (καθαρό νερό για 6000 άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό για μία εβδομάδα).
Το να είναι κάποιος καλός άνθρωπος, με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς και δημιουργίας χαράς ή ανακούφισης προς τον συνάνθρωπό του, είναι θέμα παιδείας, έμφυτο ή… απλή υποχρέωση για κάποιους; Εσείς, είστε καλά παιδιά;
Είναι και τα δύο. Ο άνθρωπος και τα άλλα ζώα που ζουν σε κοινότητες καταλάβανε ότι είναι προς το συμφέρον των ιδίων να είναι καλοί με τους άλλους, και ίσως να έχει περάσει και στο DNA μας πλέον και να έχουμε σωματικές αντιδράσεις ευεξίας όταν φερόμαστε αλτρουϊστικά. Από την άλλη πάντα κλείνω το νερό όταν βουρτσίζω τα δόντια μου επειδή θυμάμαι ένα σποτάκι που έπαιζε στην τηλεόραση όταν ήμουν τεσσάρων, που έδειχνε ένα ψαράκι σε μια λίμνη της οποίας στέρευε το νερό κάθε φορά που κάποιο παιδάκι που άφηνε το νερό να τρέχει όσο βούρτσιζε τα δόντια του.
Αρχικά πρέπει να ξέρεις τα προβλήματα και το πώς σχετίζονται οι πράξεις σου με αυτά. Μετά νομίζω μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη έμφυτή μας καλοσύνη. Καλοί είμαστε, προσπαθούμε και εμείς:)
Μάθετε περισσότερα και κατεβάστε την εφαρμογή εδώ.
oloigiaolous