Τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου επισημαίνει η Κομισιόν
Μελετώντας τον κίνδυνο διάδοσης της κυπριακής κρίσης η Κομισιόν κατέβαλλε χθες κάθε δυνατή προσπάθεια να αποσυνδέσει τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Εκτιμώντας ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για την Ελλάδα.
Καθησυχαστικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν «καθαρές και σημαντικές» διαφορές μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και αυτής της Ελλάδας.
Είναι καθοριστικό ότι η ελληνική κρίση δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το ΑΕΠ της Ελλάδας, σε σύγκριση με της Κύπρου.
Ο εκπρόσωπος του επίτροπου Οικονομίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βελτίωσε αισθητά την εποπτεία των τραπεζών της, προκειμένου να διασφαλίσει την προσεκτική διαχείρισή τους.
Υπογράμμισε ότι το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας διασφάλισε με επιτυχία την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν σταθερές δραστηριότητες. Παράλληλα, σημείωσε ότι η πλήρης ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών. Στη διάρκεια της διαδικασίας σταθεροποίησης του τομέα όλες οι καταθέσεις ήταν συνεχώς διαθέσιμες στους πελάτες των τραπεζών, ανέφερε ο Σ. Ο” Κόνορ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι αυτή η αρχή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται και στο μέλλον.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) με τη σειρά του εκτιμά ότι η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει σταθεροποιηθεί, ενώ συνεχίζεται η επιστροφή καταθέσεων και μέχρι τώρα δεν προκύπτει κάποια ουσιαστική επίπτωση από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους βραχυπρόθεσμα, στην ολοκλήρωση του ελέγχου της οικονομίας από την τρόικα τον Απρίλιο, επισημαίνοντας πως η διαφωνία επικεντρώνεται στον τρόπο περιορισμού του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, στην εξέλιξη της πορείας εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, στην ολοκλήρωση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αλλά και στην πιθανότητα διάχυσης του κυπριακού προβλήματος και στην ελληνική οικονομία.