zeugari ΜΑΘΕ ΤΙ

Το άγχος της σχέσης μπορεί να μας αρρωστήσει


Το «έξτρα άγχος» στις προσωπικές μας σχέσεις μπορεί να διαλύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ohio State.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν 85 ζευγάρια που ήταν παντρεμένα για περίπου 12 χρόνια, προκείμενου να καταλάβουν τις επιπτώσεις του «έξτρα άγχους» για την μεταξύ τους σχέση. Να σημειωθεί πως με τον όρο «έξτρα άγχος» εννοείται η ανασφάλεια που νιώθει κάποιος από το ζευγάρι για τυχόν απόρριψη από τον άλλον. Μάλιστα, τα άτομα που νιώθουν ανασφαλείς, θέλουν συνεχώς να εισπράττουν την αποδοχή και την επιβεβαίωση από το σύντροφο τους.

Οι επιστήμονες, αφού τα ζευγάρια της μελέτης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη σχέση τους, τους πήραν δείγμα από το σάλιο και το αίμα τους. Επίσης, οι σύντροφοι έπρεπε να δηλώσουν πόσο αγχώδεις είναι. Με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές θέλησαν να συνδέσουν τις απαντήσεις και την ψυχολογία των ζευγαριών με τις ορμόνες στο σώμα τους λόγω στρες και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, υπήρχαν άτομα που εμφάνιζαν αυξημένο και υπερβολικό άγχος για τη σχέση τους. Ο οργανισμός αυτών των ατόμων παρήγαγε 11% περισσότερη κορτιζόλη (ορμόνη που σχετίζεται με το στρες) σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα που δεν ήταν τόσο αγχωμένα. Επιπλέον, όσοι ήταν αγχώδεις ο οργανισμός τους ήταν σε χειρότερη κατάσταση ν’ αντιμετωπίσει κάποια μόλυνση ή ασθένεια, αφού έχουν 22% περισσότερα T-cells από τους υπόλοιπους.

Το περίεργο ήταν πως τα αυξημένα ποσοστά δεν αφορούσαν μόνο γυναίκες αλλά και τους άντρες. Και τα δύο φύλα εμφανίζουν άγχος μέσα στη σχέση τους αλλά το περισσότερο το έχουν όσοι είναι διαρκώς αγχωμένοι για κάθε είδος σχέσης και όχι μόνο για τις προσωπικές, σύμφωνα με την Lisa Jaremka επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Psychological Science».

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αγχωθείτε για τη σχέση σας σκεφτείτε τον εαυτό σας και πόσο κακό μπορείτε να του προκαλέσετε!

 


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.