Το χαράτσι και… άλλα πολλά
Πολύ σημαντική κρίνεται η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις και από τη βελτιωμένη πρόταση του Γ. Στουρνάρα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 10% – 20%. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του προειδοποιεί ότι δεν θα ψηφίσει την παράταση του ΕΕΤΗΔΕ αν επιμείνει ο Φ. Κουβέλης στις απόψεις του.
Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις των Ευάγγ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη και να τους θέσει ενώπιον του διλήμματος «δεν μπορούμε να βάλουμε τη χώρα σε περιπέτειες».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι παρά τις ενστάσεις θα υπάρξουν αμοιβαία βήματα σύγκλισης και θα επέλθει συμφωνία. «Κανένα από τα τρία κόμματα δεν επιθυμεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην συνοχή της κυβέρνησης», εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου.
Το εναλλακτικό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας να γεφυρώσει τις διαφορές προβλέπει τη μείωση ΕΕΤΗΔΕ κατά 10% – 20% για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με μια μείωση της τάξης του 20% πάντως στα έσοδα θα προκύψει μείωση εσόδων κατά 500 εκατ. ευρώ δημιουργώντας αντίστοιχα δημοσιονομικό κενό.
Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της υποστηρίζει πρόταση για τη θέσπιση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ. Ο Δημ. Χατζησωκράτης στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη τονίζοντας πως «αντί να πάρουμε 2 δισ. από φορολόγηση περιουσίας ύψους 450 δισ., που είναι τα ηλεκτροδοτούμενα, εμείς λέμε να πάρουμε τα 2 δισ. από φορολογητέα βάση 1.300 δισ. ευρώ», που είναι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.
Οι διαφωνίες για το χαράτσι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στα ζητήματα που υπάρχουν με την τρόικα για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου.
Μετά την πολυήμερη διακοπή των διαπραγματεύσεων, η Τρόικα δεν φαίνεται να αρκείται στα προαπαιτούμενα που θέτει το Μνημόνιο, αλλά θέτει διαρκώς νέα ζητήματα και πιέζει για νέα μέτρα που θα καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Ανησυχεί για την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και των ασφαλιστικών εισφορών και υπολογίζει πως το κενό που δημιουργείται στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να απαιτήσει και μέτρα πολύ πάνω από 2,7 δισ. ευρώ, που θα τα πληρώσουν εν τέλει οι φορολογούμενοι πολίτες.
Εκτός από το χαράτσι τα ανοικτά μέτωπα στις επαφές με την Τρόικα είναι:
– είσπραξη φόρων: οι δανειστές δεν θεωρούν πως η υστέρηση που καταγράφεται στο τρίμηνο αποδίδεται αποκλειστικά στην ύφεση, αλλά και στην αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
– ρυθμίσεις χρεών: η ελληνική πλευρά προβάλλει αιτήματα για πληρωμή με τουλάχιστον 48 δόσεις για χρέη σε Ταμεία και Εφορία, στα οποία η τρόικα φαίνεται να υποχωρεί αλλά με όρους.
– απολύσεις στο δημόσιο: η Τρόικα δεν ανησυχεί πια τόσο αν θα μειωθούν κατά 150.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι στην πενταετία 2010-2015, αλλά γιατί δεν προσλαμβάνονται νέοι «προσοντούχοι» και με χαμηλούς μισθούς.