Το δικαστήριο της Άγκυρας ζήτησε την άρση της απαγόρευσης του Twitter
Την άρση του αποκλεισμού πρόσβασης στο Twitter ζήτησε τουρκικό την Τετάρτη, μετά από προσφυγή σε αυτό νομικών και πολιτικών της αντιπολίτευσης της χώρας.
Κρίνοντας το μέτρο της απαγόρευσης «αντίθετο προς τις αρχές του κράτους δικαίου», το δικαστήριο ζήτησε από τις κρατικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αποκαταστήσουν την πρόσβαση στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Μετά την απόφαση, πηγή από το πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έκανε λόγο για χρονικό περιθώριο 30 ημερών το οποίο διαθέτει η Αρχή Εποπτείας των Τηλεπικοινωνιώντης Τουρκίας (ΤΙΒ) για να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου της Άγκυρας.
Νωρίτερα, το ίδιο το Twitter ανακοίνωσε ότι έχει κινηθεί νομικά στην Τουρκία ενάντια στην απαγόρευση της χρήσης του. Σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία, η τουρκική δικαιοσύνη την συμβούλευσε να αποκλείσει λογαριασμό μέσω του οποίου εκτοξεύονταν κατηγορίες ενάντια σε πρώην υπουργό για τη γνωστή υπόθεση διαφθοράς, η οποία ταλανίζει τους τελευταίους μήνες τη χώρα.
Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από πέντε ημέρες, να αποκλείσει την Τουρκία από το Twitter, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Ανάμεσα στους επικριτές είναι και ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, που κατέκρινε την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού και δήλωσε ότι μπαίνει στο Twitter με εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης, όπως πολλοί ακόμα κάτοικοι της Τουρκίας. Μάλιστα, ο Γκιουλ είχε πρόσφατα αναφέρει ότι «θα επιλυθεί σύντομα η πικρή διαμάχη» με το κοινωνικό δίκτυο, λέγοντας πως είναι νομικά αδύνατη η απαγόρευσή του.
Στο μεταξύ, κόλαφος για τον Ερντογάν είναι ένα άρθρο της Λορ Μαρσάν στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».
«Η επίθεση του Ερντογάν εναντίον του Twitter είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν και τα τελευταία αποθέματα αξιοπιστίας που έμεναν για αυτόν στη διεθνή σκηνή.
» Στην Τουρκία, οι αντίπαλοί του ανταγωνίζονται ποιος θα τον γελοιοποιήσει περισσότερο. Ένα σκίτσο που δείχνει τον πρωθυπουργό καλυμμένο με κουτσουλιές από γαλάζια πουλάκια, το σύμβολο του Twitter, είχε μεγάλη επιτυχία. Ακόμη και ο πρόεδρος Γκιουλ τον αποδοκίμασε, γράφοντας στον λογαριασμό του ότι «το κλείσιμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό»», αναφέρει.
Σε άλλο σημείο του άρθρου της τονίζει: «Από την εξέγερση του περασμένου καλοκαιριού, όταν χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την αυταρχική εκτροπή της κυβέρνησής τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν για την οργάνωση της αντιπολίτευσης. Ο κυβερνοχώρος έχει πάρει τη θέση του δημόσιου χώρου, ο οποίος ελέγχεται ασφυκτικά από τις αρχές.
»Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά με την αρχή «όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου», το Διαδίκτυο είναι έτσι ένα αφόρητο εργαλείο πολιτικής αμφισβήτησης.
»Το μπλοκάρισμα του Twitter αποδείχθηκε φιάσκο. Και το γεγονός αυτό δείχνει την απομόνωση του τούρκου πρωθυπουργού. Μέχρι πού θα φτάσει άραγε για να παραμείνει στην εξουσία; Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον -αν αποτελούσε ποτέ- ένα κράτος δικαίου».