Το ΔΝΤ μπαίνει και στην Ουκρανία – Πρόγραμμα στήριξης ύψους 27 δισ. δολαρίων
Υπό την προστασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της διεθνούς κοινότητας βρίσκεται από χθες η Ουκρανία, μετά τη συμφωνία των δανειστών με την κυβέρνηση του Κιέβου για πρόγραμμα στήριξης συνολικού ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων με διάρκεια δύο ετών.
Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει τα προαπαιτούμενα νομοσχέδια από την ουκρανική Βουλή (το πρώτο νομοσχέδιο «κατά της κρίσης» αρχικά δεν πέρασε χθες, όμως σε δεύτερη ψηφοφορία πέρασε με 20 ψήφους περισσότερες από τις 246 που χρειαζόταν), τα 14-18 δισεκατομμύρια δολάρια θα προέλθουν απευθείας από το ΔΝΤ, ενώ τα υπόλοιπα από την ΕΕ και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ουκρανία, Νικολάι Γκεοργκίεφ: «Η συμφωνία που επετεύχθη με τις ουκρανικές Αρχές υπόκειται σε έγκριση από τη διοίκηση του ΔΝΤ και το Εκτελεστικό Συμβούλιο. Η εξέταση του ζητήματος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο αναμένεται τον Απρίλιο, μετά την έγκριση εκ μέρους των ουκρανικών Αρχών ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη».
Πράγματι η ουκρανική κυβέρνηση, που βρίσκεται εδώ και καιρό σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει κάνει λόγο για «σκληρά μέτρα», τα οποία όμως είναι αναγκαία για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Συγκεκριμένα χθες ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου, που ανέλαβε καθήκοντα μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Αρσένι Γιατσενιούκ, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή: «Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής και δημοσιονομικής χρεοκοπίας. Κατά το 2014 ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει από 12% έως 14%. Αν δεν ψηφισθούν οι νόμοι για την υποστήριξη των μέτρων λιτότητας, την εφαρμογή των οποίων ζητά το ΔΝΤ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, το ΑΕΠ είναι πιθανό να μειωθεί κατά 10% φέτος και η Ουκρανία να χρεοκοπήσει». Το πρόγραμμα του Ταμείου θα επικεντρωθεί στη νομισματική και συναλλαγματική πολιτική, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις δημοσιονομικές πολιτικές, στον τομέα της Ενέργειας, στη βελτίωση της διακυβέρνησης και της διαφάνειας, και στο επιχειρηματικό κλίμα.
Ενα από τα βασικότερα σημεία του προγράμματος είναι το θέμα της Ενέργειας, καθώς το Κίεβο χρωστά στη ρωσική Gazprom 1,89 δισ. δολάρια και η εταιρεία-κολοσσός έχει ανακοινώσει ότι από 1η Απριλίου η τιμή πώλησης των 1.000 κυβικών μέτρων φυσικού αερίου θα ανέβει από 270 σε 480 δολάρια. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένας από τους στόχους του ΔΝΤ θα είναι η Natftogaz, η ουκρανική εταιρεία που κάνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου και της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος συνελήφθη για διαφθορά την περασμένη εβδομάδα. Συνολικά το Κίεβο καταναλώνει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Από αυτά, τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα παράγονται στην Ουκρανία και τα υπόλοιπα 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αγοράζονται από τη Ρωσία. Ο νέος Ουκρανός υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι το μάξιμουμ που θα πληρώσει το Κίεβο για την αγορά του ρωσικού φυσικού αερίου θα είναι 387 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ μέσω των δανείων θέλουν να δώσουν τα χρήματα στο Κίεβο για να αποπληρώσει την Gazprom και να αγοράσει όσο περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί πριν από την 1η Απριλίου. Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε χθες ότι θα αυξήσει τις τιμές κατανάλωσης κατά 50% μέχρι τον Μάιο και θα σταματήσει την επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου. Επίσης, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να ακυρώσει τις προβλεπόμενες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις.