VANESSA_3 ΟΛΟΙΓΙΑΟΛΟΥΣ

Βανέσσα Ζωχιού, Παιδαγωγός: «Όταν η μέρα σου ξεκινά με παιδικά χαμόγελα, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μαγική γυάλα»


Η Βανέσσα Ζωχιού στράφηκε στα παιδαγωγικά αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των σπουδών της και ανακάλυψε ότι η ενάσχοληση με τα παιδιά, προσφέρει τόσες «άϋλες» ανταμοιβές, που σίγουρα δημιουργεί μια πλούσια καθημερινότητα…

Ποιος είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας σήμερα;

Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης – Παιδαγωγός.

Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας. Υπάρχει κάποια ιεραρχία ή επίπεδα; Αν ναι αναφέρετέ τα.

Εργάζομαι ως δασκάλα προνηπίων σε Ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό – Νηπιαγωγείο. Εκεί απασχολούνται Βρεφονηπιοκόμοι, Παιδαγωγοί, Βοηθοί Παιδαγωγών και Νηπιαγωγοί. Τα επίπεδα χωρίζονται με βάση την ηλικία των παιδιών τα οποία αναλαμβάνει ο κάθε Παιδαγωγός. Με την κατάρτιση που έχω, μου δίνεται η δυνατότητα να απασχολώ σαν βασική δασκάλα παιδιά ηλικίας 0-5 ετών. Για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου (5-6 ετών) μπορώ να είμαι μόνο βοηθός Νηπιαγωγού, αφού απαιτείται πτυχίο Νηπιαγωγού ΑΕΙ. Ο παιδικός σταθμός υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ενώ το Νηπιαγωγείο στο Υπουργείο Παιδείας.

VANESSA_1

[sociallocker]

Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;

Από μαθήτρια Γυμνασίου είχα αποφασίσει να ασχοληθώ με τις Γραφικές τέχνες. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών των ΤΕΙ Αθηνών. Εργάστηκα ως Γραφίστρια για μία τριετία και αποφάσισα να συνδυάσω τις γνώσεις μου γύρω από τις τέχνες με τα παιδιά. Παρακολούθησα εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού, σκηνογραφίας παιδικού θεάτρου και ένα διετές σεμινάριο Αισθητικής Εκπαιδευτικών με τίτλο «Γνωριμία με υλικά και Τεχνικές Ζωγραφικής για παιδιά». Αφού εργάστηκα ως εμψυχώτρια σε παιδικά πάρτι, ως εικαστικός σε κατασκηνώσεις και σε παιδικά εργαστήρια ζωγραφικής, φοίτησα σε Ιδιωτικό ΙΕΚ. Συγκεκριμένα ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Παιδαγωγικών Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης. Μετά από την επιτυχή συμμετοχή μου στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης πήρα το Δίπλωμα μου.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ποια ήταν ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας ;
Θεωρώ ότι από παιδί είχα έφεση στις τέχνες, στη ζωγραφική και στο σκίτσο. Οτιδήποτε σχετικό με αυτά με επηρέασε συνειδητά ή μη. Εκθέσεις, μουσεία, παραμύθια, θεατρικές παραστάσεις, εικονογραφήσεις, ακόμα και τα μαθήματα εικαστικών και χειροτεχνίας στο σχολείο και σε παιδικά εργαστήρια. Όλα αυτά συμβάλανε στο να αναπτύξω κάποια αισθητική αντίληψη και να πειραματιστώ με τα χρώματα και διάφορες τεχνικές ζωγραφικής. Καθοριστικό υπήρξε επίσης το γεγονός ότι υπήρχε θετική αναγνώριση από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον για το αποτέλεσμα των μικρών δημιουργιών μου.

Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;

Η πραγματικότητα όπως τη ζούσα ως γραφίστρια δεν ανταποκρινόταν στις αρχικές μου σκέψεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που στράφηκα στον τομέα των Παιδαγωγικών. Τη δεδομένη στιγμή νιώθω πως εργάζομαι σε ένα χώρο ο οποίος με κάνει να νιώθω χαρά και επηρεάζει πολύ θετικά τη ζωή και την καθημερινότητά μου.

Ποιες σπουδές ακολουθήσατε; (Σχολείο, ανώτερες ή ανώτατες σπουδές)

-Απόφοιτος Γενικού Λυκείου
-Πτυχίο «Γραφιστικής» – Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών – ΤΕΙ Αθηνών
-Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ειδικότητας «Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης»

Ποια ήταν και είναι τα χόμπυ σας;

Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, τη ραπτική, την εικονογράφηση παιδικού παραμυθιού και τη γυμναστική.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα; Στο επάγγελμα που είστε υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα; Εσείς πόσα έχετε αλλάξει στην ίδια δουλειά και ποια;

Εργάζομαι συνολικά 10 χρόνια και τα τελευταία 6 χρόνια ως Παιδαγωγός σε Παιδικό Σταθμό. Στο επάγγελμα που είμαι υπάρχουν διαφορετικά αντικείμενα. Αυτά αφορούν την επιμέρους εξειδίκευση σε τομείς δραστηριοτήτων των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Ένας Παιδαγωγός μπορεί να ασχοληθεί ειδικότερα με το Orff-σύστημα Μουσικοκινητικής, με το Θεατρικό Παιχνίδι ή με τα Εικαστικά. Εγώ έχω ασχοληθεί με την Εικαστική εκπαίδευση.

Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή; Και ποια τα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Η επαφή με τα παιδιά και ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του συγκεκριμένου επαγγέλματος με οδήγησαν στην επιλογή του. Η ανιδιοτελής αγάπη των παιδιών, το ευχάριστο κλίμα στο χώρο εργασίας, τα αμέτρητα χαμόγελα και κυρίως η αίσθηση συνεισφοράς στην εξέλιξη και στην πρόοδο των μελλοντικών ενηλίκων είναι μερικοί από τους παράγοντες που με κρατούν σε αυτή τη δουλειά. Το συγκεκριμένο επάγγελμα απαιτεί πολλά προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν. Ένας Παιδαγωγός θα πρέπει να σέβεται την ατομικότητα και την διαφορετικότητα του κάθε παιδιού. Θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα, φαντασία, ευελιξία, πρακτικότητα, μεταδοτικότητα, προγραμματισμό, μεθοδικότητα, ενσυναίσθηση, δυναμικότητα, χιούμορ, οικολογική συνείδηση, αντικειμενικότητα, να μην έχει προκαταλήψεις, να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, να έχει διάθεση για προσωπική αυτοβελτίωση και να εξελίσσεται. Η αγάπη, η θετική ενέργεια και η όρεξη για ολοκληρωτικό δόσιμο όμως αποτελούν τη βάση για να ασχοληθεί κάποιος με παιδιά.

Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.

Η μέρα μου ξεκινά με πρωινό ξύπνημα και φτάνω στον Παιδικό Σταθμό στις 8.30. Υποδέχομαι τους μαθητές μου και ακολουθούν 4 ώρες γεμάτες τόσο με ελεύθερο παιχνίδι όσο και με οργανωμένες δραστηριότητες. Κατά τις 12.30 βγαίνουμε στον κήπο του σχολείου για παιχνίδι, επιστρέφουμε για φαγητό και διαβάζουμε παραμύθι. Έπειτα τα παιδιά αποχωρούν σταδιακά από το σχολείο με τα σχολικά ή με τους γονείς τους. Στις 4.30 φεύγει και ο τελευταίος μου μαθητής. Τότε γυρίζω σπίτι, ξεκουράζομαι -απαραιτήτως- και μετά τις 7 ξεκινούν οι απογευματινές μου δραστηριότητες. Γυμναστική, σεμινάρια, σινεμά, βόλτες με φίλους. Τα Σαββατοκύριακα που δεν εργάζομαι συνηθίζω να ξυπνάω νωρίς, φροντίζω το σπίτι μου, κάνω τα ψώνια της εβδομάδας, προγραμματίζω θεματικές ενότητες για το σχολείο, συναντώ αγαπημένους φίλους και συγγενείς και ψυχαγωγούμαι.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;

Η αγάπη που παίρνει ένας Παιδαγωγός από τα παιδιά, η ευθύνη που μοιράζεται με τους γονείς τους και η συνεισφορά στην εξέλιξη των παιδιών.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας; Νιώθετε ότι σας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε να έχετε στη ζωή σας;

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω ως Παιδαγωγός σε Παιδικό Σταθμό είναι αρκετές.
Υπάρχει καθημερινός κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών – σοβαρών ή μη. Είναι μια δουλειά η οποία απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και αντοχές για να ανταπεξέλθει κάποιος στο εξαντλητικό πρόγραμμα και στο απαιτητικό παιχνίδι των παιδιών.
Επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφέρω στο χώρο εργασίας τα προβλήματα που αντιμετωπίζω στην προσωπική μου ζωή.

Κάποιες φορές αντιμετωπίζω δυσκολίες κατά τη συνεργασία με τους γονείς των παιδιών. Εκεί χρειάζεται υπομονή, διπλωματία και φυσικά η βοήθεια της Σχολικής Συμβούλου. Κάθε ομάδα που αναλαμβάνω έχει τη δική της δυναμική.
Ορισμένες φορές υπάρχουν μέλη τα οποία χαρακτηρίζονται από επιθετική συμπεριφορά, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, υπερκινητικότητα και άλλα. Εκεί χρειάζεται μεγάλη ευαισθητοποίηση, πλαίσιο και συντονισμένη προσπάθεια για να λειτουργήσει ομαλά το πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας σαν ομάδα. Όταν όμως φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και καλύπτουμε τους στόχους μας, η ανταπόδοση είναι τεράστια και ξεχνώ τον κόπο που απαιτήθηκε.
Το ότι το ωράριό μου είναι 8.30-16.30 συμβάλει στο να μην περιορίζεται ο ελεύθερος χρόνος μου. Μετά από λίγη ξεκούραση έχω ελεύθερα τα απογεύματα για να ασχοληθώ με άλλες δραστηριότητες.

Ποιές είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;

Κάθε μέρα υπάρχουν ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές σε ένα χώρο που αποτελείται κυρίως από παιδιά. Η θετική ενέργειά τους, η όρεξη τους για μάθηση, το να τα βλέπω να εξελίσσονται καθημερινά, να αυτονομούνται, να μεγαλώνουν και να με εμπιστεύονται τα ίδια, οι γονείς τους και ο εργοδότης μου είναι ανταποδοτικά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα για ικανοποιητικότερη αμοιβή σε σχέση με τον κόπο, την εκπαίδευσή μου και τις υπηρεσίες που προσφέρω. Τα τελευταία χρόνια όμως πολλοί γονείς δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις ενός ιδιωτικού σχολείου. Όταν όμως εργάζομαι σε μία υγιή επιχείρηση, περιμένω και τις ανάλογες απολαβές.

Από την εμπειρία σας ένας άνθρωπος στο δικό σας επάγγελμα (συγκεκριμένη ιεραρχία) που κυμαίνεται ο μισθός ή το εισόδημά του στην Ελλάδα; Ακριβή νούμερα κατά προσέγγιση (π.χ. Από 1000 μικτά έως 2000€ το μήνα)

Πριν τις αλλαγές που έφεραν οι εντολές της Τρόικας για τους μισθούς, το ποσό των απολαβών εξαρτιόταν από τρείς παράγοντες:
1) το ωράριο απασχόλησης
2) αν απασχολείται σε Δημοτικό ή Ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό.
3) αν είναι κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ΙΕΚ.
Χονδρικά για ένα πλήρες ωράριο νέου -χωρίς προϋπηρεσία- Πτυχιούχου ΙΕΚ Παιδαγωγικών, ο μισθός κυμαινόταν γύρω στα 850 ευρώ (μεικτά) το μήνα. Επειδή όμως πλέον έχουν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις, οι εργοδότες υπογράφουν ατομικές συμβάσεις αντί αυτών και είναι στην ευχέρειά τους να καθορίζουν το ποσό. Εδώ και δύο χρόνια περίπου ένας νέος που προσλαμβάνεται σε Ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό με πλήρες ωράριο, παίρνει τον κατώτατο μισθό των 530 ευρώ (μεικτά).

Έχετε άλλες παράλληλες ενασχολήσεις; Συμμετέχετε σε ΜΚΟ, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ή με τα κοινά (δήμος, κοινότητα);

Στο παρελθόν έχω εργαστεί εθελοντικά στα παιδικά χωριά SOS. Τώρα πια οι παράλληλες ενασχολήσεις μου είναι τα χόμπυ.

Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;

Ο βασικότερος προσωπικός μου στόχος είναι να ισορροπώ την επαγγελματική μου ζωή με τον χρόνο της προσωπικής μου ζωής. Να επανατροφοδοτώ τον εαυτό μου μετά τη δουλειά, έτσι ώστε να έχω ενέργεια και διάθεση για τα παιδιά. Θα ήθελα να αφήσω τα πράγματα στη ζωή μου να κυλήσουν «μόνα τους» και μακροπρόθεσμα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την εικονογράφηση παιδικών παραμυθιών. Ένα όνειρο που έχω εδώ και πολλά χρόνια είναι κάποια στιγμή να δημιουργήσω ένα παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής και τεχνών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;

Είμαι βέβαιη ότι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά μου έχει επηρεαστεί από την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Όπως και ο τρόπος που ασκώ το επάγγελμά μου επηρεάζεται από την προσωπικότητά μου. Η αγάπη και το πραγματικό μου ενδιαφέρον για τα παιδιά αποτέλεσαν κίνητρο για να ασχοληθώ με τα παιδαγωγικά. Όλα όσα μαθαίνω στα παιδιά όμως, δεν θα είχαν σημασία αν δεν ήμουν ανοιχτή να ακούσω και να αφουγκραστώ τα ίδια τα παιδιά. Να μάθω κι εγώ με τη σειρά μου από αυτά. Θεωρώ ότι η ενασχόλησή μου μαζί τους με έχει κάνει περισσότερο υπεύθυνη, πρακτική, ευαισθητοποιημένη, υπομονετική και αισιόδοξη. Από την άλλη πλευρά δουλεύοντας σε ένα χώρο με τόσο διαφορετικούς χαρακτήρες (κυρίως γυναίκες) έχω εξασκηθεί στο να ακούω, να συνεργάζομαι, να συζητώ, να διαπραγματεύομαι, να σέβομαι τις επιθυμίες των άλλων και να είμαι ευγενική.

Τέλος η επαφή με τους γονείς των μαθητών μου με κάνει να αναπτύσσω την ενσυναίσθησή μου, να βρίσκω πρακτικούς τρόπους-λύσεις σε αυτά που τους απασχολούν σε σχέση με τα παιδιά τους και γενικότερα στέκονται αφορμή για να συζητώ με ειδικούς, όπως Ψυχολόγους, Συμβούλους, Λογοθεραπευτές, Γιατρούς και Ειδικούς Παιδαγωγούς ενδιαφέροντα θέματα και να μαθαίνω από αυτούς.

Είστε ευχαριστημένοι από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;

Είμαι ευχαριστημένη από την καθημερινή μου επαφή με τα παιδιά. Η μέρα μου ξεκινά με παιδικά χαμόγελα, αγκαλιές, τραγούδια σε ένα περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά και το κλίμα αυτό παρασέρνει και όσους εργάζονται εκεί. Όταν βρίσκομαι στο σχολείο ξεχνώ τις δυσκολίες της καθημερινότητας και συνηθίζω να το παρομοιάζω με μια… μαγική γυάλα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

[/sociallocker]

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;

Επειδή οι παιδικές ψυχές είναι εύθραυστες, θα συμβούλευα τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά μου να είναι σίγουροι για την απόφασή τους και να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι. Οι δυσκολίες της δουλειάς αυτής είναι αρκετές και ξεπερνιούνται μόνο αν αγαπά κανείς τα παιδιά. Να εφοδιαστούν με υπομονή, και να μη σταματήσουν ποτέ να εξελίσσονται και να επιμορφώνονται.

VANESSA_3


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.