Βενιζέλος: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ελέγχει την τρόικα»
Θέμα νομιμοποίησης της τρόικας θέτει σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος.
Η συνέντευξη δημοσιεύεται με τίτλο «Οι επιτυχίες μας είναι εντυπωσιακές» και υπότιτλο «Ο ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ότι η Τρόικα δεν έχει νομιμοποίηση και επιθυμεί τον πολιτικό της έλεγχο».
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ζητά από την Γερμανία να επιδείξει πιο συγκρατημένη στάση στην Ευρώπη.
Δεν είναι εύκολο για τους Γερμανούς να αποδεχθούν «την ευρωπαϊκή πολυμορφία και μία άλλη, διαφορετική λύση» λέει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στην FAS. O Βαγγέλης Βενιζέλος τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα έχει να επιδείξει ορισμένες επιτυχίες και ως παράδειγμα κατονόμασε την «εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή».
Σε άλλο σημείο της ολοσέλιδης συνέντευξης ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί τους πιστωτές της Ελλάδας ότι θα μπορούσαν να χάσουν τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα του, σε περίπτωση που επανέλθει η συζήτηση περί αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να απειλήσει τον γερμανό φορολογούμενο».
Ο κ. Βενιζέλος ζητά την περαιτέρω μείωση της επιβάρυνσης της χώρας από το χρέος. «Υπάρχουν δυνατότητες και περιθώρια χειρισμών για βελτίωση της δομής του χρέους, παραδείγματος χάριν μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής ή της μείωσης των επιτοκίων».
Επιπλέον, ο αρχηγός του ΠαΣοΚ ζητά να τεθεί η τρόικα που επιβλέπει την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτή τη στιγμή δεν αντιπροσωπεύει μόνο τους τρεις θεσμούς από τους οποίους αποτελείται, δηλαδή την ΕΚΤ, την ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ αλλά και τις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης. Μόνο το Κοινοβούλιο δεν έχει λόγο» τονίζει ο κ. Βενιζέλος. Ως προς την ένσταση ότι οι πιστωτές χάνουν με αυτόν τον τρόπο εντελώς τον έλεγχο επί του τρόπου διάθεσης των χρημάτων που έχουν διαθέσει, αντιτείνει: «Υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που δίνουν και σε αυτούς που λαμβάνουν στην ΕΕ.» Και η ΕΚΤ και οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες θα έπρεπε να τεθούν υπό τον έλεγχο των πολιτικών».