Ζητείται Πίστη – Της Γιάννας Γούναρη
Σ’όλες τις γυναίκες νομίζω έχει συμβεί. Εμένα πάντως μου’χει συμβεί πάνω από μία φορές. Γνωρίζεις κάποιον χωρισμένο. Μετά αναφέρεται ότι δεν είναι τυπικά διαζευγμένος αλλά εν διαστάσει. Στην πορεία προκύπτει ότι η διάσταση είναι μόνο ψυχική, γιατί η γυναίκα του δεν τον καταλαβαίνει ή αδιαφορεί ή ζει τη δική της ζωή ελεύθερα επίσης. Τελικά αποκαλύπτεται ότι η γυναίκα χαμπάρι δεν έχει πάρει και ζει μια φυσιολογική καθημερινότητα γάμου μεγαλώνοντας τα δύο παιδιά τους και ενδεχομένως περιμένοντας κι ένα τρίτο.
Είμαι εξαιρετικά κακός κριτής χαρακτήρων κι έχω κάνει στη ζωή μου απαίσιες επιλογές. Αλλά δεν είναι δυνατόν όλοι να λένε ψέματα. Δεν μπορώ κάθε φορά που κάποιος συστήνεται ως χωρισμένος εγώ να θεωρώ εξ ορισμού πως είναι ένας ποταπός ψεύτης με μια σύζυγο βουτηγμένη στην άγνοια και τρία παιδάκια. Κάποιοι είναι πραγματικά διαζευγμένοι.
Ως καθηγήτρια έχω ακούσει εκπληκτικά σενάρια: «Δεν έφερα την εργασία μου, γιατί την έσκισε η γάτα», «Την έφαγε ο σκύλος», «Την μουτζούρωσε ο αδελφός μου», «Ο φίλος του αδελφού μου», «Ο σκύλος του φίλου του αδελφού μου», «Την ξέχασα στο σχολείο», «Στο γραφείο της μαμάς μου», «Στο σπίτι της γιαγιάς μου», «Στο προξενείο της Αυστραλίας». Ξέρω ότι πολλά απ’αυτά είναι ψεύτικες δικαιολογίες. Ξέρω επίσης ότι δεν είναι όλα ψεύτικες δικαιολογίες. Προτιμώ να μην δώσω συνέχεια στη συζήτηση παρά τελικά να ειρωνευτώ την ταλαιπωρημένη έφηβη που πραγματικά έφτυσε αίμα για να γράψει μια έκθεση και με το ζόρι κρατιέται να μην πνίξει τα πεντάχρονα που την κατέστρεψαν.
Πού το πάω με όλα αυτά; Στο Πρωτοδικείο. Ναι, εκεί. Εκδικάζεται αγωγή μητέρας με την οποία ζητά να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας για το παιδί κατά την επικοινωνία του με τον πατέρα που το κακοποίησε. Συμπαθεστάτη κατά τ’άλλα δικαστής, πριν καν αρχίσει η ακροαματική διαδικασία, της απευθύνει το λόγο λέγοντας «Είστε πολύ τυχερή που ο πατέρας θέλει να επικοινωνεί με το παιδί. Άλλοι πατεράδες δεν θέλουν καθόλου.» Αλήθεια; Τυχερή;!
Ρώτησα κατασοκαρισμένη φίλο δικηγόρο και μου το εξήγησε. Οι δικαστές διαβάζουν και ακούν σημεία και τέρατα. Γι’αυτό πιστεύουν ότι όλοι λένε ψέματα. Όλες οι μαμάδες, λέει, αναφέρονται σε έναν κακοποιητικό πατέρα. Γι’αυτό, λοιπόν, θεωρούμε εκ των προτέρων πως ΟΛΕΣ λένε ψέματα;
Κύριοι δικαστές, καταλαβαίνω πως βλέπετε και ακούτε φοβερά πράγματα. Τις τρεις-τέσσερις φορές που βρέθηκα κι εγώ σε δικαστήριο άκουσα με τα αφτιά μου ανθρώπους να καταθέτουν φρικαλέα ψέματα και μάλιστα με απίστευτη ευκολία. Αλλά είναι ανάγκη, ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ να πιστέψετε πως δεν λένε όλοι ψέματα. Για να μπορούμε να πιστέψουμε κι εμείς πως υπάρχει ακόμη αμεροληψία. Και σε τελική ανάλυση δικαιοσύνη.
Γιάννα Γούναρη
OloiGiaOlous.gr