nearoi australoi eutyxismenoi ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Οι νεαροί Αυστραλοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι νεαροί στον κόσμο


Όσο κι αν σε κάποιους οι Αμερικανοί έφηβοι φαντάζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου, λόγω ενός λαμπερού επιπέδου διαβίωσης που προσφέρει η χώρα, οι νεαροί Αυστραλοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι από τους συνομηλίκους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την αξιολόγηση που έκαναν δύο αμερικανικοί ερευνητικοί οργανισμοί, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και το Διεθνές Ίδρυμα των Νέων.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η χώρα των καγκουρό προσφέρει το ιδανικότερο επίπεδο διαβίωσης για τους νέους και ακολουθούν η Σουηδία, η Νότια Κορέα, η Βρετανία και η Γερμανία. Αυτή είναι τουλάχιστον η κατάταξη του επιπέδου διαβίωσης των νέων ηλικίας 12-24 ετών σε 30 χώρες (Global Youth Index).

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης οι ευκαιρίες στην αγορά εργασίας ήταν ένα μόνο κριτήριο για τα αποτελέσματα της έρευνας. Η συμμετοχή στα κοινά, το επίπεδο της εκπαίδευσης, η Υγεία και η ασφάλεια, αλλά και η πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην τεχνολογία είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες για την ευτυχία των νέων ανθρώπων. Με αυτή τη λογική ερμηνεύεται η έκτη θέση των ΗΠΑ, η έβδομη της Ιαπωνίας, η 8η της Ισπανίας, η 9η της Σαουδικής Αραβίας και η 10η της Ταϊλάνδης. Με την ίδια ακριβώς λογική ερμηνεύονται και οι τελευταίες πέντε θέσεις, τις οποίες καταλαμβάνουν χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Ετσι, στην 26η θέση της λίστας βρίσκουμε την Ινδία, την οποία ακολουθούν τέσσερις αφρικανικές χώρες: η Κένυα, η Τανζανία, η Ουγκάντα και τελευταία η Νιγηρία.

Αναπόφευκτα, κάθε γωνιά του πλανήτη έχει τους σκυθρωπούς νέους της. Η σημερινή νεολαία έχει πολλούς και καλούς λόγους για να είναι δυσαρεστημένη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που αναφέρει η «Guardian», σχεδόν οι μισοί νέοι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και περισσότεροι από 120 εκατομμύρια είναι αναλφάβητοι. Εξαιρέσεις ασφαλώς υπάρχουν, είτε στις προηγμένες είτε στις αναπτυσσόμενες ή στις υπανάπτυκτες χώρες. Η Μαλάλαϊ Γιουσαφζάι, η νεαρή μαθήτρια από το Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της, αποτελεί ένα πολύ δυνατό παράδειγμα. Ακόμη και ο ιδρυτής του facebook, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είναι ένα δείγμα του γεγονότος ότι η απάθεια των νέων δεν είναι καθολικό φαινόμενο.

Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν λίγες εκπλήξεις. Δεδομένης της πλεονεκτικής τους θέση σε τομείς υποδομής, οι πλούσιες χώρες προφανώς προσφέρουν καλύτερα σχολεία στους νέους τους. Οπως επισημαίνει όμως η Νικόλ Γκόλντιν από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, «αν και αυτές οι χώρες τα πηγαίνουν καλά στους περισσότερους τομείς, υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο πολλές υστερούν». Η Ιαπωνία, λόγου χάριν, ενώ κατατάσσεται δεύτερη στους τομείς των οικονομικών ευκαιριών και της ασφάλειας, έρχεται 23η στη συμμετοχή στα κοινά (λίγο πιο χαμηλά από τις ΗΠΑ, που σε αυτή την κατηγορία καταλαμβάνουν την 20ή θέση). Μία παρόμοια ανακολουθία χαρακτηρίζει και τις χώρες που βρίσκονται χαμηλά στη γενική κατάταξη της έρευνας. Η Ουγκάντα καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις στην Υγεία, αλλά είναι έβδομη και δέκατη στη συμμετοχή στα κοινά και στις οικονομικές ευκαιρίες αντίστοιχα. «Το ζήτημα δεν είναι μόνο η κατασκευή των υποδομών, αλλά και πώς οι πολιτικές, τα συστήματα και οι θεσμοί δίνουν την αρμόζουσα προσοχή για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων» εξηγεί στην «Guardian» η Γκόλντιν.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.