Κάιρο διαδηλωτες στρατος ΚΟΣΜΟΣ

Η εμφύλια σφαγή συνεχίζεται στην Αίγυπτο με εκατοντάδες νεκρούς (φωτο)


Σκηνικό πολέμου με εμφύλια σφαγή στο Κάιρο με παράλληλες συγκεντρώσεις να λαμβάνουν χώρα, μετά την εμπρηστική έκκληση του στρατού προς τους υποστηρικτές του να κατέβουν μαζικά στους δρόμους  για να του δώσουν εντολή αντιμετώπισης της βίας και τη διορία 48 ωρών προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα προκειμένου να υπογράψει τον «οδικό χάρτη» για την πολιτική συμφιλίωση στη χώρα.
Υποστηρικτές του ισλαμιστή έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ξεκίνησαν, τα ξημερώματα της Δευτέρας, πορεία προς το στρατιωτικό αρχηγείο πληροφοριών, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του στρατού να παραμείνουν μακριά από τις εγκαταστάσεις, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ο Μουράντ Αλί είπε ότι οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από το τζαμί Ραμπάα αλ-Αντάιγια στο βόρειο Κάιρο, κοντά στο σημείο όπου τουλάχιστον 72 άτομα έχασαν το Σάββατο τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο στρατός, λέγοντας ότι γνώριζε πως επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πορεία, είχε εκδώσει ανακοίνωση καλώντας τους διαδηλωτές «να μην πλησιάσουν γενικά οποιεσδήποτε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα το στρατιωτικό αρχηγείο πληροφοριών», αναφέρει το Ρόιτερς.
Ο νέος κύκλος ωμής βίας μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, στη «χώρα των Φαραώ» κόστισε τη ζωή σε δεκάδες νεκρούς το βράδυ του Σαββάτου.
Την ίδια στιγμή, οι οπαδοί του Μόρσι αγνοούν τις προειδοποιήσεις του στρατού και εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους.
Την ίδια ώρα την εξουσιοδότηση για συλλήψεις πολιτών με προεδρικό διάταγμα, που υπέγραψε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Αντλί Μανσούρ, έχει πλέον ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Χάζεμ Ελ Μπεμπλάουι.

Σύμφωνα με το διάταγμα μπορούν οι αστυνομικές αρχές να προχωρήσουν σε συλλήψεις πολιτών εφόσον κριθούν απαραίτητες.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ που επικαλείται πηγές της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μανσούρ δεν σκοπεύει να κηρύξει την Αίγυπτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Από την άλλη, το Συμβούλιο Εθνικής Αμύνης προειδοποίησε τους διαδηλωτές που πραγματοποιούν πορείες υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι, ότι οι ένοπλες δυνάμεις «θα λάβουν αποφασιστική δράση» αν ξεπεραστούν τα όρια.

Το Συμβούλιο κάλεσε τους διαδηλωτές να «μην υπερβούν το δικαίωμα της ειρηνικής, υπεύθυνης έκφρασης της άποψής τους», διαφορετικά «θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστική δράση ως απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση».
Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό πως η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Αστον, πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο για να συνομιλήσει με τη μεταβατική κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, σε τουλάχιστον 200 ανεβάζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου τον αριθμό των υποστηρικτών του τέως προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που έχασαν τη ζωή τους στο Κάιρο , ενώ κάνει λόγο για περίπου 4.500 τραυματίες κατά τη διάρκεια σφαγής, όπως τη χαρακτήρισαν.

Στις καταγγελίες τονίζουν πως ελεύθεροι σκοπευτές είναι ακροβολισμένοι σε ταράτσες κτιρίων και πυροβολούν «στο ψαχνό» σκορπώντας το θάνατο.
Οι φωτογραφίες που έρχονται από τα διεθνή πρακτορεία, δείχνουν οπλισμένους άνδρες με πολιτικά, για τους οποίους ουδείς μπορεί να πειμε βεβαιότητα σε ποιο στρατόπεδο ανήκουν. Το σίγουρο είναι βέβαια πως πολλοί από αυτούς ευθύνονται για δεκάδες θανάτους συμπατριωτών τους.
Το υπουργείο Υγείας ωστόσο ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων κόστισε τη ζωή σε 65 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 269 τραυματίστηκαν.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων με μόνο σκοπό να διαλύσει το πλήθος που είχε βάλει φωτιά σε ελαστικά προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση σε γέφυρα.
Ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκου, ανώτερο στέλεχος των Αδελφών ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook ότι «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι μπροστά σε μια γενοκτονία. Πότε οι ελεύθεροι πολίτες θα κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό;».


Άλλοι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν (οι δύο βαριά) τη νύχτα στο Πορτ Σάιντ. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά την κηδεία νεαρού υποστηρικτή του Μόρσι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πυρά δέχτηκε κοπτική εκκλησία, ενώ την ίδια τύχη είχαν και όσα καταστήματα είχαν στις προθήκες τους φωτογραφίες του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.


Ο Μόρσι ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, κάτι που η Αδελφότητα και οι υποστηρικτές της χαρακτήρισαν ως πραξικόπημα.
Από την πλευρά του ο στρατός και οι υποστηρικτές αυτού κατηγορούν την Αδελφότητα και τον Μόρσι για υποκίνηση της βίας στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην πρόεδρος της χώρας κρατείται από τον στρατό σε άγνωστη τοποθεσία.


Άλλοι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 480 τραυματίστηκαν από την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων έξω από το Κάιρο, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.